Bach Dipilih Presiden Baru OIC - Sukan | mStar

Bach Dipilih Presiden Baru OIC

KUALA LUMPUR: Wakil negara Jerman Thomas Bach dipilih sebagai presiden kesembilan Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) pada Selasa.

Menurut laman web rasmi IOC, www.olympic.org, Bach dipilih dari kalangan beberapa calon Sergey Bubka (Ukraine), Richard Carrion (Puerto Rico), Ser Miang Ng (Singapura), Denis Oswald (Switzerland) dan Ching-kuo Wu (China Taipei).

Bach menggantikan Jacques Rogge, yang penggal perkhidmatannya selama 12 tahun secara rasmi berakhir pada penutup sesi IOC Ke-125 di Buenos Aires, Argentina, Selasa.

Presiden IOC dipilih oleh para anggota IOC melalui pengundian rahsia untuk penggal lapan tahun dengan kemungkinan dipilih semula bagi penggal kedua selama empat tahun.

Bach dalam ucapan kemenangannya berkata: "Saya mahu memimpin IOC mengikut motto saya 'Perpaduan Dalam Kepelbagaian'.

"Saya mahu menjadi seorang presiden untuk semua. Ini bermakna saya akan melakukan yang terbaik untuk menyeimbangkan semua kehendak pemegang kepentingan dalam pergerakan Olimpik ini. "Ini benar-benar menunjukkan kepercayaan dan keyakinan besar (dilantik sebagai presiden baharu IOC) ... saya sedar akan tanggungjawab besar sebagai presiden IOC. Ini membuatkan saya merasa rendah hati kerana dipilih.

Pada hari terakhir sesi IOC ke-125, angota IOC turut mengundi memilih anggota Lembaga Eksekutif badan itu yang termasuk empat naib presiden dan 10 anggota melalui pengundian rahsia untuk penggal empat tahun.

Anita L. DeFrantz menggantikan John Coates yang dipilih naib presiden baharu. Jawatan naib presiden dikosongkan oleh Ser Miang Ng yang penggal perkhidmatannya tamat hari ini.

Selain DeFrantz, Presiden Majlis Olimpik Malaysia (OCM) Tunku Tan Sri Imran Tuanku Jaafar dan Richard W. Pound adalah antara calon bagi jawatan naib presiden. -BERNAMA

Thomas Bach , (IOC) , Sergey Bubka

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Harimau Malaya Kalah 2-0 Kepada China

Artikel Berkaitan

default image

Bach Dipilih Presiden Baru OIC

default image

Acara Gusti Kembali Ke Olimpik

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain