Tempoh Sebulan Untuk Tubuhkan Jawatankuasa Integriti - Khairy - Sukan | mStar

Tempoh Sebulan Untuk Tubuhkan Jawatankuasa Integriti - Khairy

Khairy (kiri) menyampaikan Skim Hadiah Kemenangan Sukan bernilai RM80,000 kepada atlet olahraga paralimpik negara, Mohd Ziyad Zolkifli, Khamis.
Khairy (kiri) menyampaikan Skim Hadiah Kemenangan Sukan bernilai RM80,000 kepada atlet olahraga paralimpik negara, Mohd Ziyad Zolkifli, Khamis.

KUALA LUMPUR: Isu rasuah kembali panas dalam sukan bola sepak negara walaupun baharu seminggu sahaja aksi Piala Malaysia berlangsung.

Sukar untuk dibuktikan namun Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin memberi tempoh sebulan kepada persatuan bola sepak negeri dan kelab untuk menubuhkan jawatankuasa integriti bertujuan memerangi gejala rasuah ini.

Sekiranya gagal berbuat demikian, katanya, beliau akan mengarahkan Pejabat Pesuruhjaya Sukan untuk mengambil tindakan tegas.

"Saya dah minta persatuan bola sepak negeri (dan kelab) untuk menubuhkan jawatankuasa berkenaan sewaktu saya jumpa dengan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) sebelum ini (yang turut) melibatkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

"Dengan adanya jawatankuasa ini, boleh membantu kita menangani gejala mengatur perlawanan... kerana sekiranya tiada, kita tidak boleh mencegah (rasuah bola sepak)...Malangnya ada persatuan bola sepak negeri yang masih enggan menubuhkan jawatankuasa itu," katanya.

Beliau mengulas dakwaan Presiden Persatuan Bolasepak Negeri Sembilan (PBNS) Datuk Seri Mohamad Hasan, yang juga Menteri Besar Negeri Sembilan pada Rabu mengenai gejala rasuah yang dikatakan melibatkan pemain dalam kempen Piala Malaysia ketika ini.

Mohamad turut dilaporkan sebagai berkata laporan telah dibuat kepada SPRM bagi menyiasat perkara itu dan menyerahkan kepada badan berkenaan untuk mengambil tindakan terhadap mana-mana pemain yang didapati bersalah.

Mengulas lanjut, Khairy berkata ketiadaan jawatankuasa seumpama itu menyebabkan pemain yang dihampiri 'bookie' bola sepak tidak mengetahui saluran sesuai untuk melaporkan gejala tidak sihat itu.

"Kalau ada jawatankuasa ini, ia dapat membantu kita...Saya terima banyak aduan daripada pemain tetapi mereka buat secara 'tanpa nama' iaitu tidak mendedahkan nama kerana mereka (pemain) takut dipukul atau keluarga mereka diancam," katanya kepada pemberita sempena Rumah Terbuka Kementerian Belia dan Sukan (KBS) di Stadium Juara, Bukit Kiara.

Khairy berharap polis dapat meningkatkan operasi mereka dalam membanteras 'bookie' bola sepak.

Piala Malaysia , Khairy Jamaluddin , FAM , PDRM , SPRM

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain