Shahidan Tuntut FAM Kembalikan Wang Denda RM39,500 - Sukan | mStar

Shahidan Tuntut FAM Kembalikan Wang Denda RM39,500

Shahidan Kassim
Shahidan Kassim

KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) Datuk Seri Shahidan Kassim mahu Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) memulangkan kembali wang denda RM39,500 yang dibayar kepada persatuan itu.

Shahidan terus meminta badan induk bola sepak negara agar mengembalikan wangnya walaupun Setiausaha Agung FAM Datuk Hamidin Mohd Amin telah menjelaskan bahawa individu yang dihukum atas kesalahan melanggar Artikel 88 di bawah Statut FAM 2010-2014, tiada hak menuntut kembali wang denda yang dibayar mereka.

"Kalau undang-undang itu ditarik balik, semua orang yang dijatuhkan hukuman dikeluarkan daripada undang-undang tersebut.

"Tetapi kes saya, undang-undang ditarik balik, hukuman ke atas saya belum ditarik balik lagi.

"Keduanya, mereka perlu membuat keputusan dalam jawatankuasa sama ada wang yang mereka ambil dari saya itu boleh bagi balik atau tidak.

"Wang itu saya berniat untuk disedekahkan kepada anak-anak yatim. Kalau mereka ambil juga, bermakna mereka ambil duit anak-anak yatim," jelasnya kepada media pada Majlis Rumah Terbuka Kementerian Belia Dan Sukan (KBS) di Stadium Juara, Khamis.

Tambah Shahidan: "Kesalahan saya tidak seperti kesalahan orang lain, tetapi hukuman saya lebih berat daripada orang lain...mungkin saya hanya orang biasa.

"Duit saya sejumlah RM39,500. Ini hukuman paling zalim kepada satu pertubuhan yang cukup miskin di Malaysia dan menghukum presiden dengan begitu teruk.

"Saya hanya tegur minta FAM buat transformasi dan bayar gaji kepada Perlis.

"Salah ke minta transformasi seterusnya kena denda dua tahun setengah.

"Tapi sekarang pun mereka ada buat transformasi dengan menarik balik undang-undang itu.

"Jadi saya rasa orang yang patut dihukum tindakan disiplin ialah bekas Setiausaha Agung dan Pengerusi Jawatankuasa Disiplin yang saya rasa tidak berdisiplin".

Shahidan, bekas Presiden Persatuan Bola Sepak Perlis digantung 30 bulan dan dikenakan denda selepas membuat kenyataan tanpa kebenaran FAM.

Hukuman tersebut sekaligus menjadikan Shahidan hilang status sebagai Presiden PFA, anggota Jawatankuasa Bola Sepak Wanita FAM dan anggota Jawatankuasa Kewangan FAM sehingga September 2015.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain