Chong Wei Punya Peluang Cerah Dalam Bidang Politik

PETALING JAYA: Pemain badminton No.1 dunia Datuk Lee Chong Wei mempunyai semua ciri untuk menjadi ahli politik yang berjaya apabila beliau bersara kelak.

Penganalisis politik Khoo Kay Peng berkata beliau tidak akan terkejut melihat wira badminton, Datuk Lee Chong Wei terjun dalam bidang politik.

Memetik hubungannya yang rapat dengan tokoh-tokoh politik terkemuka, kemasyhuran dan popularitinya, Khoo melihat Chong Wei sebagai seorang ahli politik berpotensi dalam masa terdekat.

Walau bagaimanapun Ratu skuasy negara difikirkan kurang sesuai.

"Datuk Nicol David juga popular di kalangan rakyat Malaysia tetapi beliau sentiasa di luar negara dan saya tidak melihat beliau akan melibatkan dirinya dalam politik," katanya.

Baru-baru ini, juara tinju heavyweight dunia, Vitali Klitschko mengumumkan rancangan beliau untuk bertanding dalam pilihan raya 2015 Presiden Ukraine menentang presiden semasa, Viktor Yanukovcyh.

Khoo berkata jika ahli sukan mempunyai kepentingan dalam politik, mereka perlu melakukannya.

"Jika mereka mempunyai sokongan rakyat, boleh menggerakkan orang ramai dan meletakkan beberapa perkara dengan cara yang betul, ia pasti membuahkan hasil untuk mereka.

"Bagaimanapun, ada yang memilih untuk kekal dalam sukan kerana mereka ingin membantu membangunkan lebih banyak atlet dan memperbaiki struktur sukan di negara mereka," katanya.

Apabila ditanya mengenai kekalahan Datuk Soh Chin Aun dalam kerusi Parlimen Kota Melaka pada pilihan raya tahun 1986, Khoo berkata beliau berdepan seorang ahli politik yang mempunyai latar belakang politik yang kuat.

"Chin Aun berdepan Lim Guan Eng di Kota Melaka yang merupakan kerusi panas DAP. "Politik negara dan kecenderungan ke arah DAP pada pilihan raya menyukarkan Chin Aun untuk memenangi Kota Melaka," kata Khoo. Khoo menamakan Manny Pacquiao sebagai contoh seorang ahli politik yang membuat beberapa perubahan dalam negaranya.

Bekas pemain kriket Pakistan Imran Khan, bekas ahli gusti Jesse Ventura, bekas ahli bina badan Datuk Gan Boon Leong dan pemenang pemenang pingat emas Olimpik sebanyak dua kali Sebastien Coe adalah beberapa ahli sukan terkenal yang menjadi ahli politik.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Andai Che Mat Jusoh Undur Diri

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Artikel Lain