Tengku Mahaleel Presiden BAM Baharu - Sukan | mStar

Tengku Mahaleel Presiden BAM Baharu

Tengku Mahaleel Tengku Ariff ketika sidang media selepas dipilih sebulat suara sebagai Presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM) yang baharu. -foto FAIHAN GHANI
Tengku Mahaleel Tengku Ariff ketika sidang media selepas dipilih sebulat suara sebagai Presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM) yang baharu. -foto FAIHAN GHANI

KUALA LUMPUR: Bekas ketua pegawai eksekutif Proton Holding Berhad Tan Sri Tengku Mahaleel Tengku Ariff dipilih sebulat suara sebagai Presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM) yang baharu.

Menyuarat agung tahunan (AGM) BAM di sini turut menyaksikan semua anggota gabungan badan sukan itu bersetuju mengekalkan Datuk Dr Ir Mohamed Al-Amin Abd Majid sebagai timbalan presiden I dan memilih Datuk Mohamad Norza Zakaria sebagai timbalan presiden II yang baharu, untuk penggal 2013/2017.

Sementara itu, jawatan setiausaha kehormat dan bendahari BAM akan diputuskan kemudian oleh presiden.

Tengku Mahaleel bukan muka baharu dalam dunia sukan kerana pernah menjadi juara badminton dalam acara perseorangan dan beregu serta menjadi kapten pasukan kriket Kolej Sultan Ismail Kelantan dan pasukan bola lisut pada tahun 1960-an dan awal tahun 70-an.

Beliau turut menganggotai pasukan badminton Universiti Malaya bersama Tan Aik Huang yang merupakan juara All-England.

Selain itu, Tengku Mahaleel merupakan seorang pelumba rali antarabangsa dan pernah muncul juara rali Malaysia pada 1989.

Pada AGM tersebut, Datuk Seri Mohd Nadzmi Mohammad Salleh dilantik sebagai Presiden Kehormat iaitu penasihat dalam menyelesaikan isu-isu tertentu sahaja.

Bercakap kepada pemberita selepas pemilihan BAM, Tengku Mahaleel berkata beliau memerlukan tempoh selama sebulan untuk menetapkan hala tuju baru badan induk badminton itu dengan meneliti sistem pengurusan persatuan itu.

"Cabaran dalam badminton ialah bagaimana untuk melahirkan lebih ramai jaguh badminton pada masa akan datang sekiranya masih menggunakan cara lama. Saya dan kepimpinan baharu akan bekerjasama meneliti perkara ini.

"Kita akan bekerjasama dengan ahli gabungan untuk mencari jalan bagaimana negara lain meningkat dalam badminton, kita akan teliti penggunaan teknologi atau pendekatan sains sukan yang digunapakai oleh mereka," katanya.

Tengku Mahaleel berkata beliau mahu menjadikan badminton satu industri serta meletakkan Malaysia antara pencabar terbesar dalam sukan itu.

"Untuk menjadikan badminton satu industri kita kena cari ramai pemain yang berkaliber, ibu bapa juga memainkan peranan penting dalam menggalakkan anak mereka dalam bersukan, kita perlu lihat industri sukan kini menawarkan pendapatan lumayan. Pemain nombor satu dunia, Datuk Lee Chong Wei merupakan seorang jutawan," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain