Tengku Mahaleel Presiden BAM Baharu - Sukan | mStar

Tengku Mahaleel Presiden BAM Baharu

Tengku Mahaleel Tengku Ariff ketika sidang media selepas dipilih sebulat suara sebagai Presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM) yang baharu. -foto FAIHAN GHANI
Tengku Mahaleel Tengku Ariff ketika sidang media selepas dipilih sebulat suara sebagai Presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM) yang baharu. -foto FAIHAN GHANI

KUALA LUMPUR: Bekas ketua pegawai eksekutif Proton Holding Berhad Tan Sri Tengku Mahaleel Tengku Ariff dipilih sebulat suara sebagai Presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM) yang baharu.

Menyuarat agung tahunan (AGM) BAM di sini turut menyaksikan semua anggota gabungan badan sukan itu bersetuju mengekalkan Datuk Dr Ir Mohamed Al-Amin Abd Majid sebagai timbalan presiden I dan memilih Datuk Mohamad Norza Zakaria sebagai timbalan presiden II yang baharu, untuk penggal 2013/2017.

Sementara itu, jawatan setiausaha kehormat dan bendahari BAM akan diputuskan kemudian oleh presiden.

Tengku Mahaleel bukan muka baharu dalam dunia sukan kerana pernah menjadi juara badminton dalam acara perseorangan dan beregu serta menjadi kapten pasukan kriket Kolej Sultan Ismail Kelantan dan pasukan bola lisut pada tahun 1960-an dan awal tahun 70-an.

Beliau turut menganggotai pasukan badminton Universiti Malaya bersama Tan Aik Huang yang merupakan juara All-England.

Selain itu, Tengku Mahaleel merupakan seorang pelumba rali antarabangsa dan pernah muncul juara rali Malaysia pada 1989.

Pada AGM tersebut, Datuk Seri Mohd Nadzmi Mohammad Salleh dilantik sebagai Presiden Kehormat iaitu penasihat dalam menyelesaikan isu-isu tertentu sahaja.

Bercakap kepada pemberita selepas pemilihan BAM, Tengku Mahaleel berkata beliau memerlukan tempoh selama sebulan untuk menetapkan hala tuju baru badan induk badminton itu dengan meneliti sistem pengurusan persatuan itu.

"Cabaran dalam badminton ialah bagaimana untuk melahirkan lebih ramai jaguh badminton pada masa akan datang sekiranya masih menggunakan cara lama. Saya dan kepimpinan baharu akan bekerjasama meneliti perkara ini.

"Kita akan bekerjasama dengan ahli gabungan untuk mencari jalan bagaimana negara lain meningkat dalam badminton, kita akan teliti penggunaan teknologi atau pendekatan sains sukan yang digunapakai oleh mereka," katanya.

Tengku Mahaleel berkata beliau mahu menjadikan badminton satu industri serta meletakkan Malaysia antara pencabar terbesar dalam sukan itu.

"Untuk menjadikan badminton satu industri kita kena cari ramai pemain yang berkaliber, ibu bapa juga memainkan peranan penting dalam menggalakkan anak mereka dalam bersukan, kita perlu lihat industri sukan kini menawarkan pendapatan lumayan. Pemain nombor satu dunia, Datuk Lee Chong Wei merupakan seorang jutawan," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain