Malaysia Masih Mampu Lahir Bakat Seperti Chong Wei - Li Mao - Sukan | mStar

Malaysia Masih Mampu Lahir Bakat Seperti Chong Wei - Li Mao

KUALA LUMPUR: Bekas jurulatih kebangsaan Li Mao dari China percaya Malaysia masih mampu melahirkan pemain badminton berbakat bagi menggalas cabaran negara di persada antarabangsa.

Li Mao, yang kini menjadi jurulatih Kelab Badminton Kawasaki (KBC), berkata Malaysia mempunyai ramai bakat yang boleh digilap dan diketengahkan di peringkat antarabangsa.

"Saya pasti kita mampu melahirkan seorang lagi atlet seperti Lee Chong Wei pada masa akan datang," kata jurulatih dari China itu melalui juru bahasa pada perasmian kelab berkenaan, di sini, Rabu.

Kelab KBC itu dirasmikan Pengarah Kawasaki International Rackets Company dari China, Wang Song Hua.

Li Mao berharap kewujudan satu lagi kelab badminton baharu seperti KBC dapat mencapai sasaran untuk membawa lebih ramai pemain Malaysia ke persada dunia.

"Kami baru bermula dan menyasarkan lebih ramai pemain hebat dapat dilahirkan dalam dua tahun ini," kata Li Mao yang akan dibantu bekas pemain negara, Yeoh Kay Bin sebagai penolong jurulatih.

Objektif utama penubuhan KBC adalah untuk melatih pemain ke arah menjadi pemain profesional tanpa mengira warganegara, warna kulit dan bakat yang ada.

Kelab badminton itu turut disertai beberapa bekas pemain negara seperti K.Yogendran, Chan Kwong Beng dan Kwan Beng Hong.

Ia kini mempunyai 40 pemain berusia antara 16 dan 31 tahun dari beberapa negara termasuk Malaysia. Daripada jumlah itu, 18 orang ditaja sepenuhnya oleh KBC.

KBC akan menghantar pemain mereka di kejohanan pertama, Vietnam International Challenge di Hanoi minggu depan. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

Artikel Lain