Sabah Hantar Fabian & Danny Ke Climbathon Gunung Pilipinas Akyathlon - Sukan | mStar

Sabah Hantar Fabian & Danny Ke Climbathon Gunung Pilipinas Akyathlon

KOTA KINABALU: Sabah akan menghantar pelari gunung utama Danny Gongot dan Fabian Dalmon untuk menyertai perlumbaan tahunan Pilipinas Akyathlon - The Philippines International SKYRACE - iaitu acara mendaki Gunung Ugo di wilayah Benguet di Filipina, Sabtu ini.

Menurut kenyataan Seri Pelancongan Sabah Sdn Bhd, hari ini, Danny akan mempertahankan gelaran kategori wanita manakala Fabian akan melakukan penyertaan sulung pada perlumbaan tersebut.

Perlumbaan tersebut disenaraikan sebagai salah satu lokasi dalam Siri Jelajah Skyrunning Antarabangsa.

Perlumbaan larian sejauh 34km tersebut memerlukan pelumba mendaki dan menuruni Gunung Ugo setinggi 2,162 meter di atas paras laut.

Selain dua peserta Sabah, kenyataan itu menyebut dua pegawai akan turut menyertai delegasi negeri itu iaitu Pengarah Perlumbaan Kejohanan Antarabangsa Mendaki Gunung Kinabalu (MKIC) Datuk Balwant Singh Kler dan timbalan setiausaha penganjur MKIC, Winceslaus Gerald Autine.

Perlumbaan Pilipinas Akyathlon 2013 merupakan perlumbaan pembuka tirai Sirkit Perlumbaan Bukit Asia. Pelumba utama Asia daripada kejohanan tersebut akan menerima mata untuk layak ke pelumbaan Gunung Fuji di Jepun pada Julai ini.

MKIC pada Oktober ini merupakan pusingan akhir dalam siri sirkit Asia 2013. -BERNAMA

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain