Tunku Imran Ajak MTA Sertai TM Untuk Kebaikan Taekwando Di Malaysia - Sukan | mStar

Tunku Imran Ajak MTA Sertai TM Untuk Kebaikan Taekwando Di Malaysia

KUALA LUMPUR: Presiden Taekwando Malaysia (TM) Tan Sri Tunku Imran Tuanku Ja'afar menggesa Persatuan Taekwondo Malaysia (MTA)bergabung dengan TM demi kemajuan sukan itu di Malaysia.

Beliau berkata TM pernah membuat pelawaan serupa, tetapi hanya segelintir anggotanya bersetuju berbuat demikian.

TM ditubuhkan tiga tahun lepas untuk menyelamatkan sukan taekwondo di negara ini setelah Pejabat Suruhanjaya Sukan membatalkan pendaftaran MTA sebagai sebuah badan sukan kerana didakwa menyekat kemajuan sukan itu.

"Keengganan mereka (MTA) menyertai TM bererti mereka mengetepikan peluang atlet (taekwondo) untuk bertanding di peringkat antarabangsa kerana Persekutuan Taekwando Dunia (WTF) hanya mengiktiraf kami sebagai badan pengelola taekwondo yang sah di Malaysia.

"Saya rasa mereka patut memikirkan masa depan atlet, bukan masa depan mereka," katanya dalam temu bual eksklusif dengan Bernama di Wisma Bernama, di sini, baru-baru ini.

Tunku Imran, yang juga presiden Majlis Olimpik Malaysia (OCM), berkata TM mempunyai 260,000 anggota dari seluruh negara dan menyasarkan jumlah ini meningkat sekali ganda menjelang 2016.

"Saya tidak fikir ada persatuan lain di Malaysia yang mempunyai anggota seramai itu dan saya harap kami dapat mencapai sasaran tersebut," katanya.

Mengenai usaha mencungkil bakat baharu dalam sukan ini di peringkat akar umbi, Tunku Imran berkata pihaknya memperhebat pelaksanaan pelbagai program, termasuk menganjurkan kejohanan taekwondo bagi kumpulan bawah umur tahun lepas.

Katanya kejohanan itu diadakan dengan kerjasama Sports Excel dan dibahagi kepada dua kumpulan iaitu 10-13 tahun dan 14-17 tahun. "Melalui kejohanan ini, kami mengenal pasti pasti atlet berpotensi untuk diserap ke dalam program junior kami dan selain itu, kami juga bekerjasama rapat dengan Majlis Sukan Negara (MSN) untuk mencari bakat baharu dalam sukan ini," katanya.

Beliau juga meletakkan sasaran bagi skuad taekwondo kebangsaan memenangi satu pingat emas pada Olimpik 2020.

Tiga bandar raya mengemukakan bidaan kepada Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) untuk menganjurkan temasya sukan musim panas terbesar di dunia iaitu Istanbul di Turki; Tokyo (Jepun) dan Madrid (Sepanyol).

"Sekiranya atlet kita memenangi pingat itu sebelum Olimpik 2020, ia memang baik untuk mereka (dan negara)," katanya.

Untuk rekod, atlet taekwondo kebangsaan menyertai lima sukan Olimpik iaitu di Seoul (1988), Barcelona (1992), Sydney (2000), Athens (2004) dan Beijing (2008), tetapi tidak memenangi sebarang pingat emas. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

United Tewaskan Liverpool 2-1

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain