Lebih 2,500 Atlet, Pegawai Sertai Paralimpiad Malaysia Ke-16 Di Kuantan - Sukan | mStar

Lebih 2,500 Atlet, Pegawai Sertai Paralimpiad Malaysia Ke-16 Di Kuantan

KUANTAN: Lebih 2,500 atlet dan pegawai daripada 15 kontinjen akan menyertai temasya Sukan Paralimpiad Malaysia ke-16 yang julung kali diadakan di sini.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Induk Sukan Paralimpiad Malaysia ke-16, Datuk Seri Muhammad Safian Ismail berkata kejohanan yang bermula 7 hingga 14 Disember itu akan melibatkan 17 jenis sukan keseluruhannya.

"Lebih 2,500 atlet dan pegawai akan mula berkumpul di sini pada 7 Dis sebelum kejohanan itu bermula secara rasminya pada 9 Disember.

"Kesemua 17 jenis sukan yang dipertandingkan itu akan menawarkan 1,119 pingat keseluruhan dengan 373 pingat emas," katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran RapidKuantan oleh Menteri Besar Pahang di sini hari ini.

Beliau berkata RapidKuantan juga akan menjadi pengangkutan rasmi kepada atlet dan pegawai pada kejohanan berkenaan.

Katanya sebahagian venue yang akan digunakan pada kejohanan berkenaan merupakan insfrakstruktur yang diguna pakai dalam Sukan Malaysia yang lepas.

Menurut Muhammad Safian, sukan olahraga yang menawarkan pingat paling banyak iaitu 140 acara akan berlangsung di Stadium Darul Makmur, Renang (70 acara) di Pusat Renang Wisma Belia, Tenpin Boling (36) di Kuantan Megamall dan petanque (31) di gelanggang petanque Balok.

Boling Padang (14) akan berlangsung di Pusat Boling Padang Sukpa, badminton (12) di Pusat Badminton Semambu, angkat berat (12) di Kuantan Megamall, memanah (12) di Politeknik Sultan Ahmad Shah, ping pong (10) di Dewan Maksak, catur (8) di dewan JPO PGA Kem Galing dan boccia (7) di Wisma Belia.

Tenis Kerusi Roda (4) akan diadakan di gelanggang tenis Taman Gelora, futsal (3) di Kuantan Futsal, bola keranjang kerusi roda (2) di Sekolah Jenis Kebangsaan (SJKC) Chung Ching, bola tampar duduk (1) di dewan serbaguna PGA Kem Galing, goalball (1) di kompleks Universiti Islam Antarabangsa dan ragbi kerusi roda (1) SJKC Chung Ching.

Sukan Paralimpiad Malaysia ke-16 itu akan melibatkan atlet dengan mengambil kira enam kategori kecacatan iaitu cacat anggota, penglihatan, spastik, akal, pekak, dan kerdil. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Keputusan Piala FA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain