Lebih 2,500 Atlet, Pegawai Sertai Paralimpiad Malaysia Ke-16 Di Kuantan - Sukan | mStar

Lebih 2,500 Atlet, Pegawai Sertai Paralimpiad Malaysia Ke-16 Di Kuantan

KUANTAN: Lebih 2,500 atlet dan pegawai daripada 15 kontinjen akan menyertai temasya Sukan Paralimpiad Malaysia ke-16 yang julung kali diadakan di sini.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Induk Sukan Paralimpiad Malaysia ke-16, Datuk Seri Muhammad Safian Ismail berkata kejohanan yang bermula 7 hingga 14 Disember itu akan melibatkan 17 jenis sukan keseluruhannya.

"Lebih 2,500 atlet dan pegawai akan mula berkumpul di sini pada 7 Dis sebelum kejohanan itu bermula secara rasminya pada 9 Disember.

"Kesemua 17 jenis sukan yang dipertandingkan itu akan menawarkan 1,119 pingat keseluruhan dengan 373 pingat emas," katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran RapidKuantan oleh Menteri Besar Pahang di sini hari ini.

Beliau berkata RapidKuantan juga akan menjadi pengangkutan rasmi kepada atlet dan pegawai pada kejohanan berkenaan.

Katanya sebahagian venue yang akan digunakan pada kejohanan berkenaan merupakan insfrakstruktur yang diguna pakai dalam Sukan Malaysia yang lepas.

Menurut Muhammad Safian, sukan olahraga yang menawarkan pingat paling banyak iaitu 140 acara akan berlangsung di Stadium Darul Makmur, Renang (70 acara) di Pusat Renang Wisma Belia, Tenpin Boling (36) di Kuantan Megamall dan petanque (31) di gelanggang petanque Balok.

Boling Padang (14) akan berlangsung di Pusat Boling Padang Sukpa, badminton (12) di Pusat Badminton Semambu, angkat berat (12) di Kuantan Megamall, memanah (12) di Politeknik Sultan Ahmad Shah, ping pong (10) di Dewan Maksak, catur (8) di dewan JPO PGA Kem Galing dan boccia (7) di Wisma Belia.

Tenis Kerusi Roda (4) akan diadakan di gelanggang tenis Taman Gelora, futsal (3) di Kuantan Futsal, bola keranjang kerusi roda (2) di Sekolah Jenis Kebangsaan (SJKC) Chung Ching, bola tampar duduk (1) di dewan serbaguna PGA Kem Galing, goalball (1) di kompleks Universiti Islam Antarabangsa dan ragbi kerusi roda (1) SJKC Chung Ching.

Sukan Paralimpiad Malaysia ke-16 itu akan melibatkan atlet dengan mengambil kira enam kategori kecacatan iaitu cacat anggota, penglihatan, spastik, akal, pekak, dan kerdil. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Keputusan Piala FA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain