Pandelela Dan Haziq Dinobat Olahragawati, Olahragawan SSBJ 2012 - Sukan | mStar

Pandelela Dan Haziq Dinobat Olahragawati, Olahragawan SSBJ 2012

KUALA LUMPUR: Ratu terjun negara Pandelela Rinong Pamg dan atlet memanah Haziq Kamaruddin dinobatkan sebagai Olahragawati dan Olahragawan Sekolah Sukan Bukit Jalil (SSBJ) 2012 di sini, Isnin.

Kedua-dua Olimpiad itu dipilih berdasarkan kecemerlangan mereka dalam sukan masing-masing, khususnya pencapaian mewakili Malaysia pada Olimpik Julai lalu selain kutipan emas menerusi Sukan SEA di Indonesia tahun lepas.

Pandelela yang muncul atlet wanita pertama Malaysia meraih gangsa Olimpik bagaimanapun tidak hadir berikutan terlibat dalam kejohanan di luar negara.

Bercakap kepada pemberita selepas Majlis Anugerah Gemilang SSBJ, Haziq, 19, berkata beliau amat bersyukur dengan anugerah itu yang secara tidak langsung membakar semangatnya untuk mempamer prestasi lebih baik.

Meskipun tersingkir awal pada Olimpik lalu, anak muda dari Johor Baharu itu tidak berputus asa dan telah memulakan persiapan untuk melayakkan diri ke temasya Olimpik di Rio de Janeiro 2016.

"Terima kasih pada pihak sekolah yang memilih saya untuk meraih anugerah ini. Fokus saya kini adalah untuk melayakkan diri sekali lagi ke Olimpik, " kata Haziq. Majlis itu dirasmikan Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin.

Beliau turut menyampaikan Anugerah Khas Olimpik kepada lima pelajar SSBJ iaitu Pandelela, Haziq, Nurul Shafiqah Hashim (memanah), Traisy Vivien Tukiet (terjun) dan Wendy Ng (terjun).

Dalam ucapannya, Raja Nong Chik berkata pelajar perlu memiliki disiplin tinggi dan kekuatan mental untuk berjaya dalam sukan masing-masing.

Menjadikan sukan golf di Korea Selatan sebagai contoh, beliau berkata walaupun negara itu baru berjinak dengan golf dalam tempoh 10 tahun ini, namun negara berkenaan mampu menghasilkan jaguh-jaguh dunia hasil penerapan disiplin dan kekuatan mental.

"Untuk berjaya dalam apa juga bidang, dua elemen ini mesti ada iaitu kekuatan mental dan disiplin. Kita mesti buktikan walaupun kita mempunyai bilangan penduduk yang kecil, namun kita mampu mencapai taraf dunia," kata Raja Nong Chik.

SSBJ turut menyampaikan anugerah kepada 21 pelajarnya yang berjaya dalam bidang akademik.

Antaranya atlet badminton Lim Yin Fun (Penerima Anugerah Terbaik SPM 2011-Sastera, gimnas Farah Ann Abdul Hadi (Penerima Anugerah Terbaik SPM 2011-Sains dan atlet lompat bergalah Chuah Yu Tian (Penerima Anugerah Terbaik PraUniversiti Sains). BERNAMA

Artikel Sebelum

Nick Watney Juara CIMB Classic 2012

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Tiada Istilah Rehat Buat Pandelela

default image

Tiada Istilah Rehat Buat Pandelela

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain