KBS Beri Perhatian Serius Terhadap Sukan Permotoran - Sukan | mStar

KBS Beri Perhatian Serius Terhadap Sukan Permotoran

KEMAMAN: Kementerian Belia dan Sukan akan memberi perhatian lebih serius terhadap sukan permotoran berikutan kejayaan Zulfahmi Khairuddin dan Hafizh Syahrin Abdullah yang masing-masing meraih kecemerlangan dalam kejohanan GP Malaysia 2012 di Litar Antarabangsa Sepang Ahad.

Menteri berkenaan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, beliau akan bercakap mengenai kejayaan itu di peringkat yang lebih tinggi agar sukan permotoran diberi perhatian yang lebih serius.

"Kejayaan dan kehebatan Zulfahmi mencipta sejarah saya kira bukan sahaja anak Malaysia yang pertama berada di mana-mana podium bagi perlumbaan GP Motor Sport di peringkat antarabangsa, tetapi ia merupakan anak Asia Tenggara yang pertama mampu berbuat demikian," katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita pada majlis ramah mesra dan menyampaikan sumbangan kepada mangsa ribut di kawasan Dewan Undangan Negeri Kijal di sini Isnin.

Ahmad Shabery berkata, kejayaan itu telah memberi satu tahap keyakinan baru kepada anak-panak muda, di mana dahulu kita amat gerun dengan keupayaan pelumba dari Sepanyol, Jerman kerana mereka adalah negara yang mempunyai tradisi sukan permotoran.

Ahmad juga mengucapkan tahniah kepada pasukan bola sepak bawah 21 negara kerana sekali lagi memberi keyakinan yang negara mempunyai pelapis yang baik dengan memenangi Piala Surat Khabar Vietnam semalam.

"Di peringkat Senior dulu kita kalah dengan Vietnam. Kejayaan ini menunjukkan keadaan yang lebih baik dan ia menunjukkan Malaysia merupakan gergasi bola sepak yang mesti dihormati sekurang-kurangnya di peringkat Asia Tenggara," katanya.

Beliau juga mengucapkan tahniah kepada Datuk Lee Chong Wei yang mengungguli kejohanan badminton terbuka Denmark kali ini. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Keputusan Liga Sepanyol

Artikel Berkaitan

Artikel Lain