Tujuh Kemenangan Lance Armstrong Dalam Tour de France Ditarik Balik - Sukan | mStar

Tujuh Kemenangan Lance Armstrong Dalam Tour de France Ditarik Balik

Lance Armstrong
Lance Armstrong

KESATUAN Berbasikal Antarabangsa (UCI) telah bersetuju menerima siasatan Agensi Anti-Doping Amerika Syarikat (USADA) terhadap pelumba basikal, Armstrong.

Presiden UCI Pat McQuaid berkata: "Lance Armstrong tidak mempunyai tempat dalam acara berbasikal. Dia layak dilupakan."

McQuaid menambah semua keputusan Armstrong telah dilucutkan sejak 1 ogos 1998 dan digantung seumur hidup kerana doping.

Memanggil apa yang berlaku sebagai "hari mercu tanda untuk acara berbasikal", beliau yang berbangsa Irish dan menjadi presiden UCI pada tahun 2005, berkata beliau tidak akan meletakkan jawatan.

"Ini adalah krisis, krisis terbesar dalam acara basikal yang pernah dihadapi," katanya.

"Saya suka melihat krisis ini sebagai satu peluang untuk sukan kami dan semua orang yang terlibat dengannya menyedari ia berada dalam bahaya dan bekerja bersama-sama untuk terus ke hadapan.

"Acara berbasikal mempunyai masa depan. Ini bukan kali pertama berbasikal berada di persimpangan atau ia terpaksa dimulakan semula.

"Apabila saya mengambil alih (sebagai presiden) pada tahun 2005 saya telah menentang doping yang menjadi keutamaan saya. Saya mengakui acara basikal mempunyai budaya dadah. Berbasikal telah pergi jauh. Saya tidak mempunyai niat untuk meletakkan jawatan sebagai Presiden UCI," kata McQuaid.

Pengarah Tour de France Kristian Prudhomme menyifatkan keputusan UCI "benar-benar logik" dan mengulangi hasratnya bahawa keputusan yang pernah dicapai Armstrong tidak akan diubah.

"Kami berharap tidak ada pemenang dalam edisi ini," katanya. "Satu keputusan rasmi mesti diambil oleh UCI tetapi bagi kita, ia sangat jelas, rekodnya mesti dibiarkan kosong."

Jawatankuasa pengurusan UCI akan bermesyuarat pada hari Jumaat untuk membincangkan isu ini.

Armstrong, 41, digantung seumur hidup oleh Usada terhadap apa yang dipanggil organisasi itu sebagai "program doping yang paling canggih, profesional doping dan berjaya yang pernah dilihat dalam sukan".

Beliau dari Amerika, yang menghidap kanser kembali ke acara berbasikal secara profesional, memenangi Tour de Perancis dalam tempoh tujuh tahun berturut-turut pada 1999-2005.

Beliau sentiasa menafikan tuduhan doping tetapi memilih untuk tidak melawan dakwaan yang difailkan terhadapnya.

Artikel Berikut

Wong Mew Choo Bakal Menantu Kesayangan

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel