ISN Tidak Perlu Pengarah Prestasi Khas - Kok Chi - Sukan | mStar

ISN Tidak Perlu Pengarah Prestasi Khas - Kok Chi

KUALA LUMPUR: Majlis Olimpik Malaysia (MOM) tidak bersetuju dengan cadangan Institut Sukan Negara (ISN) melantik seorang pengarah prestasi khas bagi memantau persiapan atlet negara ke Olimpik Brazil 2016 kerana ia bakal menjejaskan peruntukan untuk program persediaan atlet.

Setiausaha Kehormat MOM Datuk Sieh Kok Chi berkata cadangan ISN itu tidak relevan kerana badan sains sukan negara itu sendiri mempunyai ramai petugas berkelayakan bagi melaksanakan tanggungjawab itu.

"Untuk apa ISN ingin wujudkan jawatan pengarah prestasi khas sedangkan tugas tersebut telah lama dilakukan oleh unit dan bahagian di ISN seperti unit fisiologi, perubatan dan teknologi sukan yang berupaya memantau lebih terperinci kerana mereka lebih dekat dengan atlet," katanya.

Semalam, Ketua Pegawai Eksekutif ISN Ahmad Shapawi Ismail mencadangkan seorang pengarah prestasi khas dilantik dan berperanan memantau prestasi atlet yang berpotensi merealisasikan pingat emas pertama negara pada Sukan Olimpik di Rio de Janiero, Brazil pada 2016.

Mengulas lanjut, Sieh berkata pelantikan pengarah prestasi khas juga melibatkan kos yang besar dan adalah lebih baik peruntukan yang sedia ada disalurkan untuk program persiapan atlet ke Olimpik Brazil.

"Sesiapa pun boleh pantau prestasi atlet. Tidak perlu wujud jawatan pengarah prestasi khas bagi melakukan tugas itu...jurulatih, pegawai sukan, pentadbir persatuan sukan malah media yang sering melaporkan perkembangan semasa atlet pun dikira telah lama terlibat sama (memantau prestasi atlet)," katanya.

Sementara itu, Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) Datuk Zolkples Embong berkata pemantauan terhadap perkembangan atlet adalah tugas rutin bagi setiap pegawai dan ketua unit di MSN dan ia dilaksanakan sejak dahulu lagi.

"Jika ISN merasakan bahawa tugas pemantauan atlet masih belum ada di sana (ISN), ia satu permulaan yang baik dan kita di MSN menghormati apa jua cadangan untuk dikemukakan oleh badan itu dalam memajukan sukan negara," katanya.

Di MSN, beliau berkata usaha memantau perkembangan prestasi atlet dilakukan secara tersusun bermula daripada atlet pelapis sehingga ke peringkat atlet berprestasi tinggi dan ia dilaksanakan secara berterusan selagi mereka masih bergelar atlet negara.- BERNAMA

Artikel Sebelum

Harimau Muda Atasi Laos 4-2

Artikel Berikut

Itali Menang 3-1 Ke Atas Armenia

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain