Emas Pertama Olimpik: ISN Saran Lantik Pengarah Khas Prestasi Atlet - Sukan | mStar

Emas Pertama Olimpik: ISN Saran Lantik Pengarah Khas Prestasi Atlet

KUALA LUMPUR: Institut Sukan Negara (ISN) mencadangkan seorang pengarah prestasi khas dilantik memantau prestasi atlet yang berpotensi merealisasikan pingat emas pertama negara pada Sukan Olimpik di Rio de Janiero, Brazil pada 2016.

"Penglibatan pengurus sukan, jurulatih, saintis sukan dan pemimpin persatuan sukan penting dalam menentukan tahap prestasi iaitu mencapai misi dan visi yang kita sasarkan .

"Mungkin kita perlu seseorang yang boleh dijadikan pengarah prestasi atau mungkin jurulatih itu sendiri yang menyelaraskan prestasi (atlet) yang dikehendaki itu," kata Ketua Pegawai Eksekutif ISN, Ahmad Shapawi Ismail.

Beliau berkata kepakaran dalam bidang sains sukan masih belum mencukupi untuk memantau kesemua program yang telah dijalankan oleh persatuan sukan bagi mengenal pasti atlet berprestasi tinggi.

"Apa yang akan kita lakukan sekarang adalah program previu yang lepas bagi penyediaan program akan datang. Kita akui kurang kepakaran dan tidak cukup untuk pantau semua program," katanya kepada pemberita selepas forum 'Post Performances Road To London' di Dewan Perdana ISN, Bukit Jalil di sini, Khamis.

Forum tersebut dirasmikan oleh Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Seri Zoklples Embong.

Bengkel dua hari mulai hari ini itu membincangkan peranan, kaedah dan fungsi yang dimainkan ISN dalam menyediakan khidmat sokongan sains dan perubatan sukan.

Ia juga bertujuan mengkaji prestasi badan tersebut dalam perkhidmatan sepanjang persediaan ke Sukan Olimpik London 2012 dan rumusan bengkel berkenaan akan menjadi penyediaan program 'Road to Rio 2016'.

Pada pembentangan belanjawan 2013, RM50 juta diperuntukan bagi tempoh empat tahun, bermula tahun ini, bagi persiapan program 'Road to Rio' menjelang Sukan Olimpik di Rio de Janiero, Brazil, nanti.

Sementara itu, Penasihat Khas Menteri Belia dan Sukan (KBS) Datuk Dr Ramlan Abdul Aziz berkata untuk meraih pingat emas pertama pada temasya Olimpik akan datang, perhatian dan bimbingan khusus perlu diberi kepada atlet berprestasi tinggi selama empat tahun.

"Pada pendapat saya, apa yang kita perlu ialah mengenal pasti sekumpulan kecil, kemudian kita akan merancang untuk keseluruhan empat tahun. Tumpukan pada prestasi atlet, khidmat mesti ditingkatkan ke arah giatkan prestasi yang berpaksikan atlet," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Bolton Sah Pecat Owen Coyle

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain