Malaysia Diundi Dalam Kumpulan D Pusingan Kelayakan Piala Asia 2015

KUALA LUMPUR: Skuad bola sepak negara berdepan laluan getir pada pusingan kelayakan Piala Asia 2015 selepas diundi dalam Kumpulan D bersama tiga pasukan dari negara Arab iaitu Qatar, Bahrain dan Yemen.

Pada undian yang disiarkan secara langsung di laman web Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) iaitu www.the-afc.com, negara jiran iaitu Singapura turut berdepan laluan berliku selepas diundi dalam Kumpulan A bersama tiga lagi pasukan negara Arab iaitu Jordan, Syria dan Oman.

Juara tiga kali, Iran mengetuai Kumpulan B bersama juara 1980 Kuwait; Thailand dan Lubnan manakala naib juara Piala AFF 2010, Indonesia diundi dalam Kumpulan C bersama Iraq, China dan Arab Saudi.

Sebuah lagi pasukan Asia Tenggara iaitu Vietnam diundi dalam Kumpulan E bersama Hong Kong, Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Uzbekistan.

Hanya dua pasukan teratas daripada setiap kumpulan layak secara automatik ke pusingan akhir kejohanan bersama pemenang ketiga terbaik daripada lima kumpulan tersebut.

Empat pasukan melayakkan diri secara automatik iaitu Australia selaku tuan rumah, Jepun selaku juara bertahan manakala dua lagi slot diisi oleh Korea Selatan selaku pemenang tempat ketiga Piala Asia 2011 di Qatar serta Korea Utara selaku juara Piala Cabaran AFC tahun ini.

Slot automatik kelima akan diberikan kepada pemenang Piala Cabaran AFC pada 2014 namun badan induk bola sepak Asia itu masih belum menentukan tuan rumah.

Pusingan akhir Piala Asia 2015 dijadual berlangsung di empat bandar di Australia pada Jan 2015 iaitu Melbourne, Brisbane, Sydney dan Canberra.

Sebagai rekod, skuad bola sepak negara melayakkan diri ke pusingan akhir kejohanan bola sepak empat tahun sekali itu di Iran (1976), Kuwait (1980) dan 2007 selaku tuan rumah bersama Indonesia, Thailand dan Vietnam.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain

Awas, jangan 'syok' sangat korek telinga!