Perselisihan MSN-MOM Adalah Masalah Individu - Ahmad Shabery

PUTRAJAYA: Perselisihan yang dikatakan berlaku antara Majlis Sukan Negara (MSN) dengan Majlis Olimpik Malaysia (MOM) sebenarnya merupakan masalah individu yang terlibat dalam organisasi terbabit, kata Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.

Justeru katanya, ia tidak seharusnya dilihat sebagai perbalahan antara dua institusi berkenaan.

"Saya lihat ini masalah individu, orang yang tertentu, bukannya organisasi," katanya mengulas mengenai perselisihan itu ketika ditemui pemberita di sini, Isnin.

Industri sukan tanah air baru-baru ini gempar apabila Ketua Pengarah MSN Datuk Seri Zolkples Embong memfailkan notis tuntutan terhadap Setiausaha Kehormat MOM Datuk Sieh Kok Chi atas pertuduhan mempersoalkan kredibiliti dan peranan MSN dalam pembangunan sukan negara.

Notis itu meminta penjelasan tindakan Sieh yang mengkritik dan mempersoal kredibiliti MSN berhubung pemilihan calon pembawa Jalur Gemilang di Sukan Olimpik 2012 London Ogos lalu, di mana MSN memilih ratu renang negara Pandelela Rinong manakala MOM mengatakan jaguh badminton negara Datuk Lee Chong Wei atlet paling layak menggalas tugas itu.

Ahmad Shabery berkata beliau bersedia untuk melihat perkara tersebut dan berbincang dengan pihak-pihak terbabit bagi mencari jalan penyelesaian di luar mahkamah.

"Yang pentingnya adakah kedua-dua pihak bersedia untuk berlapang dada memperbaiki, kalau tidak ia terpaksa melalui proses yang telah diambil oleh MSN," katanya.

Ahmad Shabery sebelum itu menerima tajaan bernilai RM10,000 daripada Syarikat Figos Sdn Bhd sempena penganjuran Malaysia Sports Trade and Golf Expo (MSTGE) pada 25 Okt ini dan tajaan bernilai RM50,000 berbentuk peralatan gim daripada Dynamex Health and Gym Sdn Bhd untuk kegunaan gimnasium kementerian.

Sementara itu Ahmad Shabery berkata penggunaan jurulatih dari luar negara harus dilihat dari sudut profesional, dan soal mengenepikan tenaga kerja tempatan atau soal kos tidak harus timbul bagi mendapatkan khidmat yang terbaik.

Beliau berkata jurulatih tempatan juga perlu memikirkan dan mempertingkatkan kebolehan diri untuk pergi ke peringkat antarabangsa dan menjadi jurulatih di negara-negara lain.

"Jurulatih kita sebenarnya boleh dieksport tetapi mereka perlu mempunyai kebolehan tertentu," katanya.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Tindakan Suarez Amat Memalukan - Pulis

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Artikel Lain