Paralimpik: Pencen Atlet Elit Paralimpik Akan Dikaji - Razali - Sukan | mStar

Paralimpik: Pencen Atlet Elit Paralimpik Akan Dikaji - Razali

LONDON:Kementerian Belia dan Sukan (KBS) bersedia mengkaji semula pemberian elaun seumur hidup atau pencen untuk atlet elit paralimpik.

Timbalan Menterinya Datuk Razali Ibrahim berkata perkara itu banyak kali ditimbulkan termasuk isu perbezaan pemberian hadiah Skim Kemenangan Atlet Malaysia (Shakam) antara atlet biasa dan paralimpik.

"Saya dapati memang ada keperluan ke arah itu dan pihak kementerian akan berusaha. Bagaimanapun, kita perlu buktikan melalui kemenangan dalam Sukan Paralimpik London ini," katanya di sini pada Khamis.

Menurut beliau, kejayaan di Sukan Paralimpik akan memudahkan kementerian untuk mengiktiraf bahawa mereka sama hebat dengan atlet yang lain.

"KBS akan mencari kaedah yang terbaik mengenai pekara ini. Saya berharap dan berdoa kita akan mendapat satu pencapaian yang baik di Sukan Paralimpik London," katanya.

Sementara itu, Razali berkata kerjasama yang sedia terjalin antara KBS, Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Kementerian Pendidikan (melalui Sekolah Khas) akan digiatkan untuk menarik lebih ramai orang kurang upaya sertai sukan.

"Kita kena mula dengan tarik perhatian ibu bapa yang mempunyai anak kelainan upaya. Kita kena timbulkan keyakinan mereka bahawa anak mereka mempunyai masa depan yang baik jika mereka bersetuju untuk melibatkan diri dalam bidang sukan.

"Saya mengalu-alukan ibu bapa yang melihat ada potensi sukan dalam diri anak mereka untuk tampil ke hadapan," katanya.

Razali berkata Malaysia perlu membentuk atlet elit paralimpik sejak dari usia muda.

Katanya kebanyakan atlet elit paralimpik negara tidak bermula sejak remaja, sebaliknya kebanyakan mereka sudah berusia ketika melibatkan diri dalam sukan.

"Sewaktu perasmian Sukan Paralimpik (Rabu lepas), ia telah membuka minda kita semua. Kebanyakan atlet yang bertanding tidak mengambil masa yang lama untuk menerima hakikat mengenai kecacatan yang mereka alami.

"Mereka meneruskan kehidupan tanpa rasa malu atau rendah diri, sebaliknya pekara seumpama itu tidak berlaku di negara kita," katanya.

Menurut Razali, masyarakat orang kurang upaya di Malaysia dan juga keluarga mereka masih dibelenggu dengan rasa malu atau rendah diri.- BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain