suria

Pemain Sepak Takraw Jerman & N.Zealand Berlatih di Terengganu

KUALA TERENGGANU: Dua persatuan sepak takraw iaitu dari Jerman dan New Zealand masing-masing akan menghantar 20 pemain untuk menjalani latihan di negeri ini pertengahan tahun depan.

Pengerusi Persatuan Sepak Takraw Negeri Terengganu (PSTNT), Mohd Shapian Ali berkata Terengganu menjadi pilihan kerana pembangunan sukan itu yang dilihat memberangsangkan yang sedang dialaminya.

PSTNT telah menerima surat daripada kedua-dua persatuan berhubung perkara itu melalui Sekolah Sukan Bukit Nenas, Setiu, katanya kepada Bernama.

Mohd Shapian berkata PSTNT juga akan mengadakan kerjasama dengan Persatuan Sepak Takraw Belgium bagi membantu persatuan negara tersebut.

Beliau berkata kerjasama memfokus kepada mempromosi sukan itu di peringkat sekolah dan universiti di sana.

"Presiden persatuan negara itu Ben Lentacker telah datang berjumpa saya di sini untuk memohon kerjasama mempromosikan sukan itu di negaranya," katanya.

Beliau berkata Belgium kini memiliki lebih 10 buah persatuan dan kelab sepak takraw malah mereka turut mempunyai regu wanita. Mohd Shapian berkata Belgium mahu menjadi kuasa sepak takraw di Eropah. -BERNAMA

Artikel Lain