Kementerian Pelajaran Rai Atlet Yang Cemerlang Di Sukan Sekolah-Sekolah Asean

KUALA LUMPUR: Seramai 100 atlet yang meraih pingat pada kejohanan Sukan Sekolah-sekolah Asean di Surabaya, Indonesia, pada 28 Jun hingga 6 Julai lepas, menerima sijil penghargaan daripada Kementerian Pelajaran, Khamis.

Sijil penghargaan untuk atlet yang meraih pingat emas, perak dan gangsa itu disampaikan Ketua Pengarah Pelajaran Tan Sri Abd Ghafar Mahmud pada majlis di Sekolah Sukan Bukit Jalil di sini.

"Kementerian menyediakan prasarana sukan yang secukupnya di seluruh negara kerana sukan merupakan alat perpaduan di kalangan murid.

"Saya berharap atlet sekarang khususnya pelajar sekolah dapat terus bersaing dan cemerlang di peringkat antarabangsa," kata Abd Ghafar pada majlis itu.

Pada sukan itu Malaysia meraih 29 pingat emas, 36 perak dan 35 gangsa.

Atlet balapan 800 meter lelaki, Jeeventhiran Victor, 17, berkata beliau sangat berpuas hati kerana menyumbang satu pingat emas buat negara.

"Saya amat berbangga dengan kejayaan itu dan akan terus berusaha mengharumkan nama negara pada pertandingan akan datang," katanya.

Bagi atlet pelapis badminton, Soo Teck Zhi, 16, yang meraih pingat perak, berkata latihan yang bersungguh-sungguh sebelum hari perlawanan nyata tidak sia-sia.

"Meskipun hanya dapat pingat perak, saya tetap berpuas hati dengan pencapaian di sana (Indonesia)," katanya.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain