Sukan Olimpik: 4 Pasangan Pemain Badminton Wanita Disingkir

Dari kiri atas: Wang Xiaoli/Yang Yu (China),Kyung Eun/Kim Ha Na (Korea Selatan) Dari kiri bawah: Greysia Polii/ Meiliana Jauhari (Indonesia) dan Ha Jung-eun/Kim Min-Jung (Korea Selatan).
Dari kiri atas: Wang Xiaoli/Yang Yu (China),Kyung Eun/Kim Ha Na (Korea Selatan) 
Dari kiri bawah: Greysia Polii/ Meiliana Jauhari (Indonesia) dan Ha Jung-eun/Kim Min-Jung (Korea Selatan).
Dari kiri atas: Wang Xiaoli/Yang Yu (China),Kyung Eun/Kim Ha Na (Korea Selatan) Dari kiri bawah: Greysia Polii/ Meiliana Jauhari (Indonesia) dan Ha Jung-eun/Kim Min-Jung (Korea Selatan).

PERSEKUTUAN Badminton Dunia (BWF) telah membuat keputusan menyingkirkan lapan pemain wanita daripada beraksi pada Sukan Olimpik 2012.

Empat pasangan beregu itu masing-masing satu dari China dan Indonesia serta dua dari Korea Selatan telah dibatalkan penyertaan mereka serta-merta setelah didakwa terlibat dengan skandal mengatur perlawanan.

"Satu perbicaraan telah diadakan dan kami telah mencapai persetujuan untuk menyingkirkan kesemua lapan pemain badminton terbabit daripada Sukan Olimpik.

"Lapan pemain wanita itu didakwa kerana bermain sambil lewa serta dengan sengaja tidak mahu memenangi perlawanan sehingga mendatangkan pandangan negatif penonton terhadap sukan badminton," kata jurucakap BWF pada Rabu.

Antara aksi yang mendapat cemuhan peminat di Arena Wembley pada Selasa ialah perlawanan antara beregu No. 1 dunia dari China, Yu Yang/Wang Xiaoli dan gandingan bukan pilihan dari Korea Selatan, Jung Kyung-eun/Kim Ha-na.

Yu Yang/Xiaoli dilihat sengaja memberi kemenangan kepada lawan mereka dari Korea Selatan itu sehingga menyebabkan mereka terus disiasat oleh BWF sejurus selepas tamat perlawanan.

Dengan kekalahan itu, Yu Yang/ Xiaoli dapat mengelak daripada menentang rakan senegara mereka, Tian Qing dan Zhao Yunlei pada peringkat suku akhir.

Selain kedua-dua beregu tersebut, dua lagi beregu yang turut menerima hukuman yang sama ialah gandingan Ha Jung-eun/Kim Min-jung dari Korea Selatan dan Meiliana Jauhari/Greysia Polii (Indonesia).

"Kami sudah layak, jadi mengapa perlu membazirkan tenaga? Ia tidak perlu untuk bekerja keras lagi kerana sudah layak ke pusingan kalah mati," kata Yu Yang.

Jurulatih Korea Selatan, Sung Han-kook pula berkata, gandingan China itu tidak mempunyai semangat kesukanan.

"Kita dapat melihat sendiri bagaimana mereka (Yu Yang/Wang Xiaoli) beraksi.

"Mereka seolah-olah sengaja tidak mahu mendapatkan mata," tegasnya.

Dalam pada itu, Jawatankuasa Olimpik China dilapor telah menjalankan siasatan terhadap dakwaan tersebut.

"Jawatankuasa Olimpik China menentang sebarang salah laku yang melanggar semangat kesukanan dan moral," kata seorang jurucakap jawatankuasa tersebut.

Sementara itu, Ketua Delegasi Olimpik Indonesia, Erick Thohir berkata, skuad badminton Indonesia akan mengemukakan rayuan berhubung hukuman tersebut.

"Pasukan China telah berulang kali melakukan perkara itu tetapi kenapa BWF tidak menegur atau mengambil tindakan, sedangkan dalam perlawanan kelmarin, China yang mula menjual permainan dan jika diberi amaran oleh BWF, tentu pasukan lain tidak mengikutnya," kata Thohir.

Klik

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain