Sukma 2012: Badang Terengganu Dan Sabah Dinobat Atlet Terbaik - Sukan | mStar

Sukma 2012: Badang Terengganu Dan Sabah Dinobat Atlet Terbaik

Olahraga dan olahragawati Sukma ke-15, Abdul Mubin Rahim dan Frenceay Titus (kiri) berbangga dengan piala masing-masing.
Olahraga dan olahragawati Sukma ke-15, Abdul Mubin Rahim dan Frenceay Titus (kiri) berbangga dengan piala masing-masing.

KUANTAN: Dua atlet angkat berat, Abdul Mubin Rahim dari Terengganu dan Frenceay Titus dari Sabah masing-masing dinobatkan Olahragawan dan Olahragawati Sukan Malaysia (Sukma) ke-15 Pahang.

Abdul Mubin, 21, pemenang pingat emas bagi kategori berat badan 77kg dipilih sebagai olahragawan apabila mencipta rekod baharu kebangsaan dengan angkatan 171kg dalam acara clean & jerk, memadamkan rekod lama 170kg bekas atlet negara Mohd Hidayat Hamidon pada Kejohanan Kebangsaan di Pulau Pinang pada 2003.

Abdul Mubin berkata beliau rasa terharu dan gembira apabila diberi penghargaan sebagai Olahragawan Sukma Pahang dan ia menjadi pembakar semangat untuk terus maju dalam sukan angkat berat.

"Saya tidak sangka dipilih sebagai olahragawan kerana atlet menembak mengutip lebih banyak pingat daripada atlet angkat berat...namun ia bukan satu perkara yang mudah," katanya.

Abdul Mubin yang juga atlet kebangsaan berkata beliau berharap kejayaannya memecah rekod kebangsaan menjadi inspirasi kepada atlet muda yang baru berjinak dalam sukan angkat berat.

Sementara itu, Frenceay yang meraih pingat emas bagi kategori berat badan 58kg, berjaya meleburkan rekod kebangsaan bagi acara snatch serta memperbaharui rekod kejohanan dalam acara clean & jerk.

Gadis keturunan etnik Dusun itu melakukan angkatan bebanan 81kg bagi acara snatch, memadamkan rekod lama 80kg manakala memperbaharui rekod kejohanan bagi acara clean & jerk dengan angkatan 95kg.

Atlet kelahiran Kundasang itu berkata beliau rasa bangga dipilih sebagai Olahragawati Sukma kerana sebelum ini belum ada atlet angkat berat wanita yang mewakili Sabah mendapat penghargaan tersebut.

"Saya rasa gembira kerana usaha selama ini berbaloi apabila bukan hanya berjaya meraih pingat emas tetapi mendapat gelaran Olahragawati Sukma.

"Diharap dengan kejayaan ini memberi suntikan semangat kepada saya untuk lebih bersungguh-sungguh apabila beraksi pada kejohanan yang lebih besar seperti Sukan SEA Myanmar tahun depan," katanya.

Frenceay, 21, berkata tiga kunci kepada kejayaanya ialah mengikuti latihan dengan bersungguh-sungguh, mematuhi arahan yang diberikan jurulatih dan perlu ada semangat tidak mengenal erti putus asa.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain