Terengganu Akan Terus Lahir Atlet Berbasikal Kompetitif

KUANTAN: Terengganu akan terus menjadi tunjang utama lahir atlet berbasikal kompetitif bertaraf antarabangsa.

Ketua Kontinjen Terengganu Sukan Malaysia (Sukma) ke-15, Wan Nawawi Wan Ismail berkata Terengganu sentiasa aktif mencari bakat baru untuk terus mempromosi sukan berbasikal dalam kalangan peminat golongan muda.

"Pasukan berbasikal Terengganu sangat kuat, dan kita sentiasa ada pelapis yang setanding dengan senior mereka.

"Di Terengganu, perkembangan sukan berbasikal ini didedahkan kepada kanak-kanak seawal usia lapan tahun. Kita tidak mahu ketandusan atlet berbakat," katanya.

Wan Nawawi berkata sukan berbasikal kini menjadi sukan popular, dan mahu terus menjadi sukan kegemaran kepada golongan muda di seluruh negara bagi meletakkan Malaysia sebagai antara negara yang digeruni di seluruh dunia.

"Pada pendapat saya, persatuan sukan negeri Terengganu perlu lebih aktif dalam setiap aktiviti, persatuan kena bergerak baru kita boleh lahirkan atlet yang berpontesi besar dan banyak pilihan," katanya.

Beberapa atlet berbasikal negara kelahiran Terengganu nyata membuktikan kejayaan mereka dalam sukan berbasikal sehingga mewakili negara di temasya sukan Olimpik, London bulan ini.

Mereka terdiri daripada Mohd Azizulhasni Awang, Fatehah Mustapha, Adiq Hussainie Othman dan Amir Mustafa Rusli.

Sementara itu Wan Nawawi berkata pada kejohanan Sukma ke-15 tahun ini, Terengganu menyasarkan kutipan 47 pingat emas menerusi 400 atlet yang bertanding dalam 24 acara bagi mengekalkan kejuaraan kali keempat Sukma.

"Walaupun Adiq Hussainie ke Olimpik, kita optimis menyasarkan tiga pingat emas dalam acara lumba basikal pada Sukma kali ini," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain