Unsur Perkauman, Penyokong Liverpool Didenda

Gannon (dalam bulatan) melakukan aksi seperti monyet ketika perlawanan Liverpool dan Manchester United Januari lalu.
Gannon (dalam bulatan) melakukan aksi seperti monyet ketika perlawanan Liverpool dan Manchester United Januari lalu.
Gannon (dalam bulatan) melakukan aksi seperti monyet ketika perlawanan Liverpool dan Manchester United Januari lalu.

SEORANG penyokong Liverpool, Phillip Gannon dijatuhkan hukuman empat tahun penggantungan daripada menonton bola sepak di stadium selepas menimbulkan aksi perkauman kepada penyokong Manchester United dan kapten kelab itu, Patrice Evra.

Menurut Mahkamah Majistret Liverpool, Gannon,58, melakukan gaya seperti monyet dan ianya tersiar secara langsung di televisyen.

Kejadian itu berlaku pada 28 Januari ketika pasukan Man United bertandang ke Anfield pada aksi pusingan keempat Piala FA Inggeris, jelas pendakwa raya, Rob Girvan kepada mahkamah.

Ia merupakan perlawanan pertama kedua-dua pasukan selepas pemain The Reds, Luis Suarez digantung lapan perlawaanan setelah Persatuan Bola Sepak Inggeris (FA) mendapati dia bersalah mengeluarkan kata-kata berunsurkan perkauman kepada Evra.

Pada minit ke-23 permainan, kamera telah tertumpu kepada tempat duduk penyokong (Century Stand) di mana Gannon bersama dua orang kawannya, dilihat melakukan aksi seperti monyet dengan meletak tangannya di bawah ketiak.

Tayangan itu terus disiarkan seluruh dunia oleh ITV,dan medapat liputan meluas di laman Twitter, serta laporan polis telah dibuat.

Gannnon yang bekerja sebagai tukang kayu dari Utara Wales didapati bersalah dengan dua tuduhan kerana mengejek atau mengeluarkan perkataan menghina yang boleh menyebabkan kecemasan.

Dengan hukuman yang dijatuhkan itu, bermakna Gannon bukan sahaja tidak boleh berada di tempat penonton, malah dia turut diarahkan tidak berada di bandar Liverpool empat jam sebelum dan selepas perlawanan.

Dia juga turut didenda sebanyak £180 (RM722.6) serta pelu membayar kos pendakwaan sebanyak £300 (RM1,204.60).

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain