N.Sembilan Sasar Lima Kontinjen Terbaik Pada Sukma 2012 - Sukan | mStar

N.Sembilan Sasar Lima Kontinjen Terbaik Pada Sukma 2012

SEREMBAN: Negeri Sembilan melaksanakan program yang lebih tersusun dan perancangan strategik bagi mencapai sasaran untuk kekal sebagai antara lima kontinjen terbaik pada Sukan Malaysia (Sukma) 2012 di Kuantan bulan depan.

Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan berkata ini merupakan tahun ketiga pelaksanaan program kecemerlangan dengan tujuan memperbaiki peretasi kontinjen negeri pada temasya itu.

"Usaha yang telah dibuat oleh Majlis Sukan Negeri bersama Jabatan Pelajaran Negeri dan persatuan sukan negeri telah menunjukkan perkembangan yang positif di mana kontinjen Negeri Sembilan telah berjaya memperbaiki kedudukannya.

"Malah kita juga telah berjaya menambah bilangan kutipan emas iaitu 30 pingat emas pada Sukan Malaysia 2010 di Melaka, berbanding 11 pingat emas di Sukan Malaysia 2008 di Terengganu. Pada 2011 di Kuala Lumpur, Negeri Sembilan menduduki tempat keempat keseluruhan berbanding tempat kesembilan pada 2010," katanya di sini, Jumaat.

Katanya kesan daripada kejayaan program tersebut ialah acara sukan yang sebelum ini tidak disertai dan tiada dalam senarai penyumbang pingat emas sejak Sukma diadakan telah menyumbangkan pingat untuk Negeri Sembilan.

Sementara itu, katanya ketua kontinjen akan membuat pembentangan mengenai persiapan terakhir kontinjen negeri ini minggu depan.

"Selepas itu baru saya akan dapat bentangkan taklimat tersebut kepada semua pihak yang berkenaan," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Malaysia Juara SEASA ke-36

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain