N.Sembilan Sasar Lima Kontinjen Terbaik Pada Sukma 2012 - Sukan | mStar

N.Sembilan Sasar Lima Kontinjen Terbaik Pada Sukma 2012

SEREMBAN: Negeri Sembilan melaksanakan program yang lebih tersusun dan perancangan strategik bagi mencapai sasaran untuk kekal sebagai antara lima kontinjen terbaik pada Sukan Malaysia (Sukma) 2012 di Kuantan bulan depan.

Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan berkata ini merupakan tahun ketiga pelaksanaan program kecemerlangan dengan tujuan memperbaiki peretasi kontinjen negeri pada temasya itu.

"Usaha yang telah dibuat oleh Majlis Sukan Negeri bersama Jabatan Pelajaran Negeri dan persatuan sukan negeri telah menunjukkan perkembangan yang positif di mana kontinjen Negeri Sembilan telah berjaya memperbaiki kedudukannya.

"Malah kita juga telah berjaya menambah bilangan kutipan emas iaitu 30 pingat emas pada Sukan Malaysia 2010 di Melaka, berbanding 11 pingat emas di Sukan Malaysia 2008 di Terengganu. Pada 2011 di Kuala Lumpur, Negeri Sembilan menduduki tempat keempat keseluruhan berbanding tempat kesembilan pada 2010," katanya di sini, Jumaat.

Katanya kesan daripada kejayaan program tersebut ialah acara sukan yang sebelum ini tidak disertai dan tiada dalam senarai penyumbang pingat emas sejak Sukma diadakan telah menyumbangkan pingat untuk Negeri Sembilan.

Sementara itu, katanya ketua kontinjen akan membuat pembentangan mengenai persiapan terakhir kontinjen negeri ini minggu depan.

"Selepas itu baru saya akan dapat bentangkan taklimat tersebut kepada semua pihak yang berkenaan," katanya. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain