MSN Belum Putuskan Permintaan Suami Iringi Nur Suryani Ke London

KUALA LUMPUR: Majlis Sukan Malaysia (MSN) masih belum membuat keputusan berhubung permintaan penembak negara, Nur Suryani Mohd Taibi untuk ditemani suaminya, Marhazli Mhotar sepanjang beraksi di temasya Sukan Olimpik London bulan depan.

Ketua Pengarah MSN Datuk Zolkples Embong menjelaskan bahawa pihaknya masih mengkaji kewajaran untuk memberi keistimewaan kepada Marhazli menemani isterinya atas kapasiti pegawai menggantikan tempat jurulatih menembak Malaysia, Saidov Isroil.

Kandungan Nur Suryani berusia lapan bulan apabila turun beraksi di London pada 28 Julai.

"Saya fikir MSN tidak boleh mengabaikan kepentingan tempat jurulatih untuk menemani atletnya sepanjang kejohanan kerana kehadiran jurulatih amat penting.

"Namun pada masa yang sama, kita tidak menolak kepentingan Marhazli sebagai suami untuk menemani Nur Suryani," kata Zolkples, Isnin.

Nur Suryani, 30, merupakan wakil tunggal menembak negara yang layak secara merit ke Temasya Sukan Olimpik London selepas berjaya menempatkan diri dalam kelompok lima terbaik acara 10 meter Air Rifle pada Kejohanan Menembak Asia di Doha, Qatar pada Januari lalu.

Zolkples berkata MSN akan mempertimbangkan kemungkinan untuk menawarkan tiket subsidi kepada Marhazli.

"Marhazli hanya boleh hadir sebagai penonton biasa dan tidak boleh menemani isterinya sepanjang masa," katanya.

Sementara itu, Setiausaha Kehormat Majlis Olimpik Malaysia (MOM) Datuk Sieh Kok Chi berkata pihaknya tidak terlibat dalam isu tersebut kerana badan induk pentadbir sukan itu hanya menguruskan soal pentadbiran dan keperluan atlet yang mewakili negara.

Sieh berkata sekiranya Marhazli dibenarkan menemani isterinya ke London beliau tidak boleh tinggal di perkampungan sukan kerana tempat tersebut hanya dikhususkan untuk atlet yang bertanding.

"Namun demikian jika mendapat kebenaran daripada pihak penganjur, Marhazli boleh melawat isterinya sekali-sekala sahaja," katanya.

Beliau berkata MOM tidak akan membiayai sebarang kos membabitkan penginapan serta keperluan keluarga atlet sebaliknya mereka perlu menanggung kos sendiri. -BERNAMA

Artikel Berikut

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Artikel Lain