MSN Belum Putuskan Permintaan Suami Iringi Nur Suryani Ke London

KUALA LUMPUR: Majlis Sukan Malaysia (MSN) masih belum membuat keputusan berhubung permintaan penembak negara, Nur Suryani Mohd Taibi untuk ditemani suaminya, Marhazli Mhotar sepanjang beraksi di temasya Sukan Olimpik London bulan depan.

Ketua Pengarah MSN Datuk Zolkples Embong menjelaskan bahawa pihaknya masih mengkaji kewajaran untuk memberi keistimewaan kepada Marhazli menemani isterinya atas kapasiti pegawai menggantikan tempat jurulatih menembak Malaysia, Saidov Isroil.

Kandungan Nur Suryani berusia lapan bulan apabila turun beraksi di London pada 28 Julai.

"Saya fikir MSN tidak boleh mengabaikan kepentingan tempat jurulatih untuk menemani atletnya sepanjang kejohanan kerana kehadiran jurulatih amat penting.

"Namun pada masa yang sama, kita tidak menolak kepentingan Marhazli sebagai suami untuk menemani Nur Suryani," kata Zolkples, Isnin.

Nur Suryani, 30, merupakan wakil tunggal menembak negara yang layak secara merit ke Temasya Sukan Olimpik London selepas berjaya menempatkan diri dalam kelompok lima terbaik acara 10 meter Air Rifle pada Kejohanan Menembak Asia di Doha, Qatar pada Januari lalu.

Zolkples berkata MSN akan mempertimbangkan kemungkinan untuk menawarkan tiket subsidi kepada Marhazli.

"Marhazli hanya boleh hadir sebagai penonton biasa dan tidak boleh menemani isterinya sepanjang masa," katanya.

Sementara itu, Setiausaha Kehormat Majlis Olimpik Malaysia (MOM) Datuk Sieh Kok Chi berkata pihaknya tidak terlibat dalam isu tersebut kerana badan induk pentadbir sukan itu hanya menguruskan soal pentadbiran dan keperluan atlet yang mewakili negara.

Sieh berkata sekiranya Marhazli dibenarkan menemani isterinya ke London beliau tidak boleh tinggal di perkampungan sukan kerana tempat tersebut hanya dikhususkan untuk atlet yang bertanding.

"Namun demikian jika mendapat kebenaran daripada pihak penganjur, Marhazli boleh melawat isterinya sekali-sekala sahaja," katanya.

Beliau berkata MOM tidak akan membiayai sebarang kos membabitkan penginapan serta keperluan keluarga atlet sebaliknya mereka perlu menanggung kos sendiri. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain