Lin Dan Anggap Pertemuan Dengan Liew Darren Paling Menarik

WUHAN: Lin Dan menyifatkan pertemuan beliau dengan pemain muda dari Malaysia, Liew Darren sebagai paling menarik baginya pada kejohanan badminton berpasukan lelaki Piala Thomas, yang diadakan di sini sepanjang minggu ini.

Perseorangan nombor dua dunia itu berkata beliau menghargai peluang menentang pemain muda seperti Darren yang pada pendapatnya berpotensi untuk pergi lebih jauh jika diberi lebih banyak pendedahan.

"Pihak media hanya memberi tumpuan kepada (Datuk) Lee Chong Wei sedangkan masih ramai lagi pemain muda yang patut diberi perhatian.

"Mereka (pemain muda) perlu diberi lebih banyak peluang beraksi dan membuktikan kebolehan mereka, dengan cara ini barulah ada harapan dalam arena sukan badminton," katanya kepada pihak media selepas pusingan akhir kejohanan itu di Gimnasium Pusat Sukan Wuhan di sini, Ahad.

Dalam perlawanan itu, Lin Dan menewaskan Lee Hyun Il dari Korea Selatan 21-14, 21-17 bagi meraih mata pertama China.

China menang 3-0 ke atas Korea Selatan sekaligus merangkul kejuaraan kali sembilan piala berprestij itu.

Menjelang Olimpik London Julai ini, Lin Dan berkata beliau akan memberi fokus pada setiap pesaingnya dan bukan hanya perseorangan nombor satu dunia Datuk Lee Chong Wei.

"Kebanyakan lawan saya bermain lebih tenang. Walaupun mereka mendapat satu mata mereka telah menganggap itu sebagai satu kelebihan buat mereka.

"Bagaimanapun saya tidak boleh leka, saya harus memberi perhatian kepada setiap lawan dan saya harap dapat bermain dengan baik di Olimpik seperti pada tahun 2008," katanya yang telah meraih emas pada Olimpik 2008 di Beijing.

Juara dunia empat kali itu turut menafikan kenyataan sesetengah pihak bahawa beliau tidak menunjukkan persembahan terbaik pada kejohanan Piala Thomas ini dan sedang menyimpan kekuatan sebenarnya untuk Olimpik.

Ini kerana beliau tidak memenangi perlawanan dengan jarak mata yang jauh selain diberi tentangan sengit oleh pihak lawan.

"Saya tidak peduli sama ada saya menang mudah atau sukar, yang penting adalah kemenangan.

"Pemain-pemain negara lain juga tidak takut menentang pasukan China dan walaupun itu memberi tekanan pada saya, saya tetap akan melakukan yang terbaik dan bermain dengan kekuatan sebenar. Ini adalah cara saya menghormati pihak lawan," kata atlet berusia 29 tahun itu. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Barca Julang Piala Sepanyol

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain

Awas, jangan 'syok' sangat korek telinga!