Chong Wei Perlu Kekuatan Mental - Pensyarah Sains Sukan

KUALA LUMPUR: Pemain nombor satu dunia Datuk Lee Chong Wei, yang dijangka sembuh dalam masa empat minggu selepas mengalami kecederaan buku lali, perlu mengumpul kekuatan minda sebelum beraksi pada temasya Sukan Olimpik di London yang akan membuka tirai dalam masa 62 hari lagi.

Pensyarah kanan Sains Sukan Universiti Putra Malaysia (UPM) Sheikh Kamaruddin Sheikh Ahmad berpendapat Chong Wei perlu mendapat bantuan pakar psikologi sukan di Institut Sukan Negara (ISN) bagi memastikan beliau pulih 100 peratus dari segi kekuatan mental dan keyakinan diri sebelum menyambung pemburuan pingat emas pertama negara di London nanti.

"Untuk kembali bangkit ke tahap keyakinan sebelum ini, Chong Wei perlu mendapat kekuatan mental yang secukupnya agar dapat mengatasi tekanan akibat kecederaan yang dialami," katanya pada Sabtu.

Chong Wei mengalami kecederaan buku lali kanan ketika beraksi mewakili Malaysia menentang pemain Denmark Peter Hoeg Gade pada kejohanan Piala Thomas yang berlangsung di Wuhan, China Selasa lepas yang memaksanya menarik diri daripada kejohanan itu.

Beliau kemudiannya pulang ke tanah air dan mendapat rawatan daripada dua pakar ortopedik iaitu Dr Saw Khay Yong dan Dr Nicholas Geary di Pusat Perubatan Sukan Kuala Lumpur (KLSMC) dan dilaporkan akan pulih dalam masa empat minggu.

Kamaruddin yang pernah berkhidmat sebagai Pengerusi Lembaga Kejurulatihan Kebangsaan, berkata pemulihan kekuatan mental perlu disegerakan bagi memastikan Chong Wei tidak berhadapan dengan situasi hilang keyakinan atau was-was untuk membuat keputusan apabila beraksi di gelanggang kelak.

Beliau juga berpendapat sepanjang tempoh empat minggu itu, adalah lebih baik jika Chong Wei tidak melakukan latihan berat sebaliknya hanya menjalani latihan bercorak pemulihan kerana dikhuatiri akan mendatangkan mudarat kepada dirinya.

Katanya jurulatih perlu memainkan peranan penting bagi memastikan Chong Wei tidak berdepan dengan risiko kecederaan sepanjang tempoh empat minggu ini.

"Dalam tempoh pemulihan jurulatih perlu mengambil berat dengan keadaan semasa Chong Wei dan bijak mengatur tindakan selanjutnya bagi memastikan jaguh badmintion negara itu kembali pulih sepenuhnya," katanya.

Beliau berkata semua atlet terdedah kepada kecederaan ketika perlawanan dan beliau tidak menolak kemungkinan Chong Wei berkemungkinan akan berdepan dengan risiko sama pada pertandingan berikutnya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Barca Julang Piala Sepanyol

Klik

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain