Jelajah Malaysia 2012: Laluan Lebih Mencabar - Sukan | mStar

Jelajah Malaysia 2012: Laluan Lebih Mencabar

KUALA LUMPUR: Laluan enam peringkat Kejohanan Lumba Basikal Jelajah 1Malaysia 2012 bermula 8 Mei ini lebih mencabar berbanding edisi sebelum ini dengan acara pendakian diadakan di semua peringkat.

Perlumbaan sejauh 1,042km itu akan diadakan di tiga buah negeri di utara tanah air iaitu Perak, Kedah dan Perlis sebelum berakhir di Stadium Merdeka di sini pada 13 Mei ini.

Timbalan Presiden Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKLBM) Datuk Naim Mohamad berkata laluan terpanjang pada edisi kali ini ialah sejauh 201.8km pada peringkat kedua dari Kampar, Perak ke Kulim, Kedah.

Laluan berbukit ialah di Ulu Yam pada peringkat pertama, Bukit Sumpitan (peringkat kedua), Bukit Selambau (peringkat ketiga), Padang Rengas (peringkat kelima) dan Kuala Kubu Baru (peringkat keenam), katanya kepada pemberita, Jumaat.

Beliau berkata kejohanan itu akan bermula dan berakhir di Stadium Merdeka.

Selain itu, Naim berkata 20 pasukan telah mengesahkan penyertaan antaranya termasuk pasukan kebangsaan Kazakhstan, enam pasukan negeri iaitu Kedah, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan, Pahang, Selangor dan Terengganu serta pasukan kelab dari Uzbekistan, Brunei, New Zealand dan Filipina.

Naim juga menolak tanggapan sesetengah pihak kononnya perlumbaan itu memberi kelebihan kepada pasukan tempatan.

Katanya, sebelum ini banyak pihak yang mempersoalkan kredibiliti pelumba negara apabila memenangi peringkat perlumbaan kerana mereka dilihat mempunyai kelebihan berlumba di kawasan landai.

"Jelajah ini tidak direka untuk pasukan Malaysia menang, sebaliknya untuk pasukan yang terbaik.

"Kita tidak mahu orang cakap, kalau atlet kita gemilang, penganjur sebenarnya dah pakat. Biarlah mereka menang dengan merit," katanya

Terdahulu, Pengerusi Jelajah 1Malaysia 2012 M.Maniam mengumumkan minuman isotonik 100PLUS sekali lagi menjadi penaja jersi putih iaitu jersi bagi pelumba terbaik negara pada kejohanan itu.- BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Keputusan Bundesliga

Lebih Artikel

Boo anjing paling comel di dunia mati