Tengku Abdullah Tawar Diri Tamatkan 'Keretakan' Dalam FAM - Sukan | mStar

Tengku Abdullah Tawar Diri Tamatkan 'Keretakan' Dalam FAM

KUALA LUMPUR: Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah pada Sabtu menawarkan diri sebagai pengantara bagi menamatkan 'keretakan' di antara badan induk bola sepak negara itu dengan Tan Sri Annuar Musa.

Menurut baginda, semua pihak harus mengakui sumbangan dan usaha yang dilakukan oleh Annuar dalam memajukan bola sepak tanah air khususnya di Kelantan.

"Kita perlu mengkaji adakah keputusan ini akan merosakkan kerja baik yang dilakukan oleh Tan Sri Annuar demi membangunkan bola sepak di Kelantan dan adakah Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) akan mengalami kesan buruk daripadanya.

"Adalah menjadi harapan saya bahawa kita boleh memberi tumpuan kepada faktor-faktor mitigasi yang wujud bagi menyelesaikan perkara ini secara damai demi kebaikan bola sepak Malaysia," baginda bertitah dalam satu kenyataan, Sabtu.

Pada 4 April lepas, Jawatankuasa Disiplin FAM menjatuhkan hukuman penggantungan selama 30 bulan ke atas Annuar, yang juga Presiden KAFA daripada sebarang aktiviti bola sepak di peringkat nasional dan negeri kerana mendapati beliau bersalah membuat kenyataan akhbar berbau negatif mengenai skuad bola sepak negara yang melanggar Artikel 88, Statut FAM, pada 12 Februari lepas.

Mengikut peraturan FAM itu, hanya Presiden dan Setiausaha Agungnya sahaja yang dibolehkan memberi komen berkenaan skuad kebangsaan.

Annuar adalah Timbalan Presiden FAM.

Tengku Abdullah yang kesal dengan keputusan yang dikenakan oleh jawatankuasa tersebut ke atas Annuar disebabkan berada di luar negara ketika itu, bagaimanapun melahirkan keyakinan bahawa jawatankuasa berkenaan telah menjalankan tugas yang diamanahkan kepada mereka sebaik mungkin.

"Saya sesungguhnya mempercayai bahawa proses undang-undang yang sewajarnya telah dipatuhi," titah baginda.

Tengku Abdullah menjelaskan bahawa kenyataan yang dikeluarkan baginda pada mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif FAM pada 4 Februari lepas bukanlah satu arahan sebaliknya lebih bersifat nasihat kepada semua pegawai FAM untuk mematuhi perlembagaan badan induk bola sepak negara itu.

Hasil mesyuarat itu telah memutuskan bahawa hal-hal FAM tidak boleh disebarkan kepada media dan perlu dibawa berbincang di dalam jawatankuasa eksekutif FAM terlebih dahulu. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Tentera Tewaskan Polis 2-0

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain