KBS Tubuh Cawangan Paralimpik Setiap Negeri - Sukan | mStar

KBS Tubuh Cawangan Paralimpik Setiap Negeri

KUALA LUMPUR: Kementerian Belia dan Sukan (KBS) menerusi cawangan paralimpik, Majlis Sukan Negara (MSN) menubuhkan cawangan paralimpik di seluruh negara dalam usaha memperkasa sukan tersebut di negara ini.

Pengarah cawangan paralimpik MSN, Mohd Safrusahar Yusuf berkata penubuhan cawangan itu yang bermula awal tahun ini adalah bagi menarik lebih ramai golongan orang kelainan upaya (OKU) melibatkan diri dalam acara sukan.

Buat permulaan, cawangan paralimpik itu akan menggunakan kemudahan sedia ada di MSN negeri-negeri, katanya.

"Kita juga akan menempatkan pegawai kanan MSN di setiap negeri untuk mengendalikan latihan dan program yang telah disusun oleh KBS dan MSN," katanya.

Beliau berkata enam acara sukan akan menjadi keutamaan bagi program tersebut diantaranya ialah olahraga, tenpin bowling, badminton, powerlifting dan renang.

"Diharap dengan adanya program seumpama ini, kita dapat mencungkil lebih ramai bakat-bakat baru," katanya.

Beliau berkata usaha tersebut juga adalah untuk memberi kesedaran kepada warga OKU bahawa sukan boleh dijadikan sebagai kerjaya seperti sukan atlet normal.

"Pihak kerajaan menerusi MSN telah menyediakan pelbagai bantuan dan kemudahan kepada atlet paralimpik malah mereka turut mendapat elaun dan kemudahan lain yang sama seperti atlet elit normal," katanya.

Mohd Safrusahar juga berharap dengan adanya cawangan paralimpik, pasukan negeri tidak akan mempunyai masalah untuk membentuk kontinjen masing-masing pada Paralimpiad Pahang yang dijadual berlangsung Nov nanti.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Kedudukan Pengeluar Formula Satu

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain