Tindakan FAM Gantung 11 Pemain, Wajar Bagi Selamatkan Bola Sepak Negara:Mohamad - Sukan | mStar

Tindakan FAM Gantung 11 Pemain, Wajar Bagi Selamatkan Bola Sepak Negara:Mohamad

SEREMBAN: Tindakan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) menggantung 11 pemain skuad Piala Presiden Negeri Sembilan daripada sebarang aktiviti bola sepak tempatan kerana terlibat dengan skandal rasuah adalah wajar bagi menyelamatkan industri bola sepak negara.

Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, langkah itu juga diharap dapat menjadi pengajaran kepada semua pihak yang terlibat dalam sukan bola sepak termasuk pemain dan pegawai agar menjauhi aktiviti tidak bermoral tersebut.

"FAM membuat keputusan itu supaya isu menjual permainan ini diambil serius jadi saya harap semua pegawai dan pemain dapat mengambil iktibar.

"Jika FAM tidak mengambil keputusan tegas seperti ini semua orang akan mengambil ringan mengenai isu rasuah dan seterusnya akan menyebabkan industri bola sepak kita akan musnah," katanya kepada pemberita selepas mengadakan perjumpaan bersama penduduk Kampung Abuk, di sini Rabu.

Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Sembilan itu berkata, justeru semua pihak perlu bersama-sama memainkan peranan dalam membanteras gejala ini.

FAM dalam satu kenyataan pada Rabu mengumumkan penggantungan 11 pemain skuad Piala Presiden Negeri Sembilan musim lepas daripada sebarang aktiviti bola sepak tempatan antara setahun dan lima tahun kerana terlibat dengan skandal rasuah, berkuat kuasa sejak 30 November lalu.

FAM turut menyatakan bekas ketua jurulatih Piala Presiden Negeri Sembilan musim lepas Yusarman Yusof digantung seumur hidup daripada sebarang aktiviti bola sepak dan beliau hanya boleh membuat rayuan bertulis kepada FAM selepas 10 tahun.

Terdahulu, Mohamad berkata pemberian surat tawaran pembelian rumah kos sederhana kepada 99 keluarga Kampung Abuk di sini yang sepatutnya akan disampaikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Jumaat ini akan ditangguhkan.

Katanya, ini bagi membolehkan beberapa perkara yang dibangkitkan penduduk dalam perjumpaan itu diselesaikan terutama berkaitan ketidakpuasan hati mereka terhadap harga rumah yang ditawarkan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Tiada Kilaun Pingat Buat Pelumba Negara

Artikel Berikut

T-Team Belum Temui Pemain Import Berkualiti

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Mak Nyah maut dibelasah sekumpulan lelaki

Coklat tumpah, panggil bomba!

Mas Ermieyati sertai Bersatu