Kabinet Lulus Penglibatan Swasta Dalam Pembangunan Kompleks Sukan Bukit Jalil Sebagai Bandar Sukan - Sukan | mStar

Kabinet Lulus Penglibatan Swasta Dalam Pembangunan Kompleks Sukan Bukit Jalil Sebagai Bandar Sukan

PUTRAJAYA: Usaha menjadikan Kompleks Sukan Bukit Jalil sebagai Bandar Sukan pertama di negara ini kini boleh diteruskan apabila Kabinet pada Rabu meluluskan penglibatan Perbadanan Stadium Malaysia dan pihak swasta dalam pembangunan tersebut.

Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata sebelum ini, Perbadanan Stadium Malaysia hanya diberi kuasa mentadbir stadium itu oleh Pejabat Tanah dan Galian (PTG), justeru mereka tidak boleh mengkomersialkan kawasan tersebut.

"Kita berpendapat bahawa dalam era sukan dilihat sebagai industri, kita memerlukan sesuatu yang lebih daripada sebuah stadium, tetapi bagaimana stadium itu boleh dijadikan sebagai modal untuk menjadi pusat komersial berkaitan sukan, termasuk dengan mengadakan hotel, hospital, kompleks beli-belah atau pusat perdagangan sukan, dan ini memerlukan penglibatan swasta yang besar.

"Sekarang ini, mereka tak boleh dilibatkan kerana peruntukan undang-undang, misalnya pajakan yang diberikan kepada perbadanan hanya 30 tahun menyebabkan tiada pihak yang mahu melabur, jadi semalam Kabinet telah meluluskan supaya perkara ini dibuka kembali bagi membolehkan penglibatan swasta dan perbadanan dalam pembangunan stadium ini," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Galeri dan Kalendar Acara Sambutan Hari Belia Negara 2012 pada Khamis.

Mengenai sambutan lima hari bermula 23 Mei depan, Ahmad Shabery berkata beliau yakin sasaran menghimpunkan dua juta belia dapat dicapai memandangkan jumlah acara turut dipertingkat kepada 500 berbanding 200 acara tahun lalu.

Beliau berkata semua acara itu akan dibentangkan dalam 33 segmen yang berbentuk pertandingan, kerohanian dan keilmuan serta persembahan, pertunjukan dan penerokaan bidang baru yang memberi lebih peluang kepada golongan belia menyertainya.

"Kita akan jadikan acara ini sebagai satu jenama besar kepada golongan belia supaya bila sebut Hari Belia, ia adalah hari untuk mereka dan mereka sepatutnya menggunakan kesempatan itu untuk meluahkan perasaan, kehendak, harapan, aspirasi dan sebagainya," katanya.

Dalam pada itu, mengulas perhimpunan haram Isnin ini, Ahmad Shabery berkata beliau tidak tahu asas ia diadakan kerana mahkamah yang sama telah menghukum dan membebaskan ramai pihak sama ada dari pihak kerajaan atau pembangkang.

"Adakah asas dia untuk menakut-nakutkan hakim atau mahkamah? Ini adalah tindakan di luar batasan kewajaran cara kita berfikir kerana selama ini, kalau ada perbezaan pendapat, kita pergi ke mahkamah.

"Ini adalah sistem yang kita percaya, maka tidak sewajarnya kita melakukan sesuatu yang bersifat mengugut mahkamah, meletakkan mahkamah itu dalam keadaan yang serba salah," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Chong Wei Mara Ke Suku Akhir Terbuka Korea

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain