Stadium Sultan Mizan Dibaiki Awal Tahun Depan - Sukan | mStar

Stadium Sultan Mizan Dibaiki Awal Tahun Depan

KUALA TERENGGANU: Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin yang terbiar akibat struktur bumbungnya runtuh dua tahun lalu akan mula dibaiki awal tahun depan, kata Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said.

Beliau berkata kerajaan negeri mengambil keputusan tersebut setelah mendapati semakin banyak kerosakan berlaku pada stadium tersebut akibat terlalu lama terbiar.

"Kita akan mula baiki kawasan padang sebelum membaiki bahagian bumbung stadium," katanya kepada pemberita.

Stadium berkenaan mengalami kerosakan apabila bumbung utama di tempat duduk orang kenamaan runtuh setahun selepas ia digunakan untuk kejohanan Sukan Malaysia (Sukma) pada tahun 2008.

Selain padang bola sepak, stadium itu juga mempunyai gelanggang skuasy dan boling.

Ahmad berkata kerja membaiki bumbung stadium akan mengambil masa kerana banyak struktur telah rosak dan memerlukan reka bentuk baru.

"Kita tidak akan buat bumbung biasa dan mungkin kita akan buat bumbung seperti bumbung Stadium Bukit Jalil (di Kuala Lumpur) yang lebih ringan," katanya. Mengenai kos baik pulih, beliau berkata ia belum dipastikan lagi.

"Apabila kerja membaik pulih padang siap kelak, aktiviti bola sepak akan dapat dilangsungkan di stadium itu, tetapi hanya pada siang hari kerana stadium berkenaan masih mengalami masalah lampu limpah," tambahnya.

Katanya Jabatan Kerja Raya akan mengeluarkan tender sebut harga untuk kerja-kerja berkenaan dalam masa terdekat. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Skuad Liga Perdana Johor Kehilangan Stadium

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain