Sukan Sea: Muhamad hafiz Sumbang Emas Keempat Acara Berbasikal - Sukan | mStar

Sukan Sea: Muhamad hafiz Sumbang Emas Keempat Acara Berbasikal

JAKARTA: Muhamad Hafiz Mohd Sufian menyumbangkan emas keempat negara daripada acara berbasikal trek Sukan SEA di sini yang berlangsung di Velodrom Rawamangun dekat sini, Isnin.

Pelumba berasal dari Selangor itu memenangi tiga daripada lima disiplin yang dipertandingkan dalam acara Omnium untuk menjadi juara.

Beliau meraih tempat pertama dalam disiplin Flying Lap, Elimination dan Scratch serta tempat ketiga dan keempat masing-masingnya dalam disiplin 4000m kejar mengejar dan mengutip mata (points).

Rakan sepasukan,a Ahmad Fakhrullah Alias, pula membawa pulang pingat gangsa manakala pelumba tuan rumah, Fatahillah Abdullah, mendapat perak.

"Kemenangan ini mungkin rezeki isteri dan bakal anak sulung saya yang dijangka lahir sekitar awal Januari nanti," katanya kepada pemberita selepas tamat pelumbaan itu.

Muhamad Hafiz berkata beliau tidak menjangka penampilan pertamanya dalam acara Omnium di Sukan SEA ini akan meraih kejayaan kerana beliau sebelum ini menyertai berbasikal trek acara sprint, 1km dan keirin.

"Dua kemenangan dalam empat disiplin ini membakar semangat saya untuk menang perlumbaan disiplin terakhir dan juga mahu lagu Negaraku bekumandang di sini," kata pelumba yang mempunyai pengalaman menyertai Sukan Asia 2010 Guangzhou.

Pelumba wanita negara, Ju Pha Som Net terlepas peluang menyumbang pingat gangsa dalam acara scratch setelah dipintas peserta Filipina, Apryl Eppinger, untuk tempat ketiga.

Pingat emas diraih atlet tuan rumah, Uyun Muzizah, manakala pelumba Thailand, Jutatip Maneephan meraih perak.

Seorang lagi peserta negara, Fatehah Mustapha, hanya mampu menduduki tempat keenam.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Keputusan Sukan Sea Ke-26, Isnin

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

Artikel Lain