Skuad B-23 Tahun Kebangsaan Tiada Banyak Beza Dengan Skuad Emas 2009 - Sukan | mStar

Skuad B-23 Tahun Kebangsaan Tiada Banyak Beza Dengan Skuad Emas 2009

KUALA LUMPUR: Pasukan bola sepak bawah 23 tahun (B-23) negara yang akan menggalas cabaran pada Sukan SEA 2011 di Indonesia tidak mempunyai banyak perbezaan ketara dengan skuad yang memenangi pingat emas pada edisi lepas di Laos pada 2009, kata ketua jurulatih kebangsaan Datuk K. Rajagobal.

Beliau berkata perbezaan yang ada mungkin dari segi nama pemain serta karakter yang dimiliki oleh pemain tersebut.

"Skuad tersebut (B-23) berbeza dengan skuad yang dibimbing saya pada 2009 kerana terdapat beberapa nama baru yang dipanggil oleh (jurulatih B-23) Ong Kim Swee untuk beraksi buat kali pertama.

"Selain itu, karakter pemain tersebut juga berbeza ketika berada di atas padang," katanya ketika dihubungi Bernama pada Jumaat.

Mengulas mengenai pemilihan pemain tengah bawah 19 tahun kebangsaan Muhammad Nazmi Faiz Mansor, Rajagopal berkata beliau tidak terkejut kerana setiap jurulatih mempunyai perancangan tersendiri untuk pasukan bimbingannya.

"Pemilihan) pemain itu (Nazmi Faiz) terpulang kepada Kim Swee kerana beliau merupakan individu yang bertanggungjawab dalam membentuk pasukan," katanya.

Ditanya samada skuad tersebut mampu mempertahankan pingat emas, jurulatih berusia 55 tahun itu berkata beliau optimis kerana cabaran yang bakal ditempuh oleh skuad negara adalah berbeza.

"Saya tidak boleh memberi jaminan bahawa skuad tersebut mampu mempertahankan pingat emas namun mereka harus memberikan persembahan terbaik ketika beraksi nanti," katanya.

Pada Rabu lalu, Kim Swee mengumumkan nama 20 pemain yang membawa cabaran negara ke Sukan SEA termasuk memanggil muka baru seperti Mohammad Nazmi dan pemain tengah Kuala Lumpur Yong Kuong Yong selain mengekalkan beberapa muka lama seperti Baddrol Bakhtiar, Mohd Asraruddin Putra Omar, Mahali Jasuli, Mohd Muslim Ahmad dan Ahmad Fakri Saarani.

Skuad tersebut bertolak semalam sebagai persediaan awal menghadapi Singapura di Stadium Gelora Bung Karno, Jakarta pada Isnin ini.

Malaysia merupakan pemenang pingat emas pada Sukan SEA di Laos pada 2009 setelah menewaskan Vietnam 1-0. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain