Masa Suntuk Untuk Uji Acara Sukan Sea - Sukan | mStar

Masa Suntuk Untuk Uji Acara Sukan Sea

KUALA LUMPUR: Hanya tinggal dua bulan sebelum Sukan SEA ke-26 dirasmikan pembukaannya di Palembang pada 11 November, Indonesia yang menjadi hos masih tidak pasti dengan persiapan sesetengah venue untuk menganjurkan acara dwi-tahunan itu.

Walaupun langkah presiden Indonesia Susilo Bambang Yudhoyono yang menandatangani satu peraturan minggu lepas untuk menyelesaikan sesetengah karenah mengenai kelewatan persediaan bagi sukan itu, Jawatankuasa Penganjur Sukan SEA, Indonesia (Inasoc) mungkin memindahkan sesetengah sukan yang ditawarkan di Palembang ke Jakarta.

Menurut akhbar dalam talian Jakarta Globe, masalah kini adalah pusat akuatik di Bandaraya Sukan Jakabaring di Palembang.

Jakarta Globe melaporkan bahawa timbalan pengerusi Inasoc Djoko Pramono berkata persekutuan sukan negara itu mestilah mengadakan acara ujian walaupun tidak pasti status beberapa venue.

Pusat Akuatik itu sepatutnya menjadi hos Kejohanan Renang Kumpulan Umur Asia dari 5 hingga 13 Okt tetapi Persatuan Renang Indonesia memindahkan acara itu ke Pusat Akuatik Gelora Bung Karno di Jakarta setelah diketahui bahawa venue tersebut di Palembang tidak akan siap dalam masa yang ditetapkan.

Venue lain yang belum siap ialah Stadium Atlet juga di Bandaraya Sukan Jakabaring.

Terbuka Sumatera Selatan ditetapkan pada 20 hingga 25 Sept tetapi dijadual semula ke Oktober.

Inasoc juga mungkin memindahkan acara menembak ke lapangan baru di Bandaraya Sukan Jakabaring ke lapangan lama Sriwijaya.

"Kita adakan rancangan pilihan untuk acara menembak. Kita sedang menyediakan lapangan lama untuk acara menembak, Lapangan Menembak Sriwijaya di Palembang yang menjadi hos Sukan kebangsaan itu pada 2004," kata Djoko.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Owen, Giggs Bawa United Ke Pusingan Keempat

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain

Meghan Markle hamil anak ke-2?