Lapan Pelayar Negara Bawa Cabaran Ke Saingan Kelayakan Olimpik - Sukan | mStar

Lapan Pelayar Negara Bawa Cabaran Ke Saingan Kelayakan Olimpik

LANGKAWI: Lapan pelayar dipilih untuk membawa cabaran Malaysia ke saingan kelayakan Sukan Olimpik 2012 selama dua minggu di Perth, Australia mulai 3 Disember ini.

Pengurus Besar Persatuan Pelayaran Malaysia (MYA) Mohd Afendy Abdullah berkata, pemilihan mereka dibuat berdasarkan pencapaian pelayar-pelayar berkenaan dalam beberapa kejohanan yang lepas.

"Kami menaruh harapan kepada beberapa pelayar terutama pelayar elit Khairulnizam Mohd Afendy untuk mencapai kejayaan serta menempah tiket ke Sukan Olimpik 2012," katanya, Isnin.

Pelayar yang disenaraikan ialah Mohd Khairulnizam dan Mohd Romzi Mohammad dalam acara Laser Standard, Khairuneeta Mohd Afendy dan Nur Amira Hamid acara Laser Radial manakala bagi International 470, acara wanita diwakili Khairul Nisa Mohd Afendy dan Nur Ashikin Mohd Sayed sementara bahagian lelaki Ku Anas Ku Zamil serta Mohammad Hafizudin Mazlan.

Sebelum ini mereka didedahkan dengan menyertai Olympic Test Event di Weymouth, London dan berhadapan saingan 400 pelayar dari 68 negara. Mereka bertanding dalam empat kelas acara Laser dan International 470.

Beliau berkata hampir 80 peratus pelayar yang mengambil bahagian di Weymouth adalah pelayar yang layak ke Olimpik.

Selain itu, pelayar Malaysia turut menyertai lima Kejohanan Jelajah Eropah pada bulan Julai dan Ogos lepas, bagi persiapan Sukan SEA 2011.-BERNAMA

Artikel Sebelum

KLRC Ikat Zakry dan Fairuzizuan Setahun

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Farah Cipta Sejarah Sendiri

Artikel Lain