Malaysia Hos Kelayakan Golf Piala Dunia Asia Ogos Ini - Sukan | mStar

Malaysia Hos Kelayakan Golf Piala Dunia Asia Ogos Ini

KUALA LUMPUR: Malaysia sekali lagi dipilih untuk menjadi hos Kelayakan Piala Dunia Asia Omega Mission Hills yang akan diadakan di Kelab Golf Seri Selangor, Kota Damansara, Petaling Jaya pada 3 hingga 6 Ogos.

Negara tiga teratas berpeluang bertanding untuk merebut hadiah US$7.5 juta (kira-kira RM22.6 juta) Piala Dunia Asia Omega Mission Hills di Mission Hills Resort, pulau Hainan, China dari 24 Nov hingga 27.

Pasukan-pasukan dari Asia, termasuk Malaysia dan Afrika dijangka menandatangani kelayakan tersebut, menurut laman web Asia Tour.

Format permainan itu sama dengan Piala Dunia di mana empat bola digunakan pada pusingan pertama dan ketiga sementara foursomes (alternate shot) dimainkan pada pusingan kedua dan akhir.

Eropah dan Amerika Selatan maing-masing akan juga menjadi hos kelayakan di mana pasukan tiga teratas akan menerima tiket ke Piala Dunia.

Pengerusi Jelajah Asian Kyi Hla Han berkata Kelayakan Piala Dunia Asia Omega Mission Hills merupakan satu peluang untuk pasukan Asia mencari jalan ke Piala Dunia yang diadakan dua tahun sekali.

"Pemain Asia jarang-jarang mempunyai peluang untuk mewakili negara mereka dalam kejohanan pasukan profesional golf dan saya pasti negara utama di rantau ini berazam untuk menghantar pemain terbaik ke kelayakan ini," kata Han.

Sebanyak 28 negara akan menyertai pasukan final untuk bermain pada kelayakan ini.

Pasukan pemenang akan berkongsi hadiah kejohanan US$2.4 juta (kira-kira RM7.25 juta).

Jelajah Asia ialah penganjur Kelayakan Asia bagi pihak Persekutuan Antarabangsa Jelajah PGA. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain