Manuel Neuer Kini Sah Milik Bayern Munich - Sukan | mStar

Manuel Neuer Kini Sah Milik Bayern Munich

BAYERN MUNICH pada Khamis telah mengesahkan bahawa mereka berjaya mencapai persetujuan kontrak dengan Schalke untuk membeli penjaga gol paling berharga dalam Liga Jerman iaitu Manuel Neuer.

Penjaga gol antarabangsa Jerman itu akan menjalani pemeriksaan perubatan dan menandatangani kontrak selama lima tahun bersama Bayern di Stadium Allianz Arena minggu depan.

Pemain berusia 25 tahun itu berkata: 'Ini adalah saat yang paling berharga dalam kerjaya saya sebagai pemain bolasepak apatah lagi saya akan bermain bersama-sama ramai rakan pasukan kebangsaan di Bayern."

Perpindahan ini menutup terus peluang Manchester United yang dikatakan berminat untuk mendapatkan khidmat pemain itu.

Kontraknya bersama Schalke hanya tinggal semusim sahaja lagi dan kelab tersebut tidak mahu mengambil risiko penjaga gol berharga mereka itu meninggalkan kelab sebagai pemain bebas yang bermakna mereka tidak akan mendapat apa-apa royalti dari hasil perpindahannya nanti jika tidak bertindak sekarang.

Ketua Pegawai Eksekutif Bayern, Karl-Heinz Rummenigge berkata: "Bayern sangat beruntung kerana akhirnya kami memperolehi khidmat penjaga gol terbaik Jerman dan mungkin juga salah seorang yang terbaik di dunia."

Bayern sememangnya terdesak untuk mendapatkan seorang lagi penjaga gol selepas membenarkan penjaga gol simpanan mereka, Thomas Kraft berpindah ke Hertha Berlin.

Dengan perpindahan itu mereka kini hanya mempunyai seorang penjaga gol iaitu Hans-Jorg Butt, 37, dalam skuad senior.

Neuer telah bermain untuk Schalke sejak tahun 2005 dan nampaknya telah bermain untuk kali terakhir bersama kelabnya itu pada perlawanan akhir Piala Jerman minggu lalu.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Klose Sertai Lazio

Lebih Artikel

Zainuddin Maidin meninggal dunia

Enam lagi ahli Parlimen Umno keluar parti