Pelumba Malaysia Pamer Prestasi Lebih Baik - Naim - Sukan | mStar

Pelumba Malaysia Pamer Prestasi Lebih Baik - Naim

NILAI: Prestasi pelumba lebuh raya negara telah meningkat seperti yang terbukti pada perlumbaan berbasikal Jelajah Malaysia 2011 (JM2011) yang melabuhkan tirainya di sini, Ahad.

Ketua Pegawai Operasi JM2011, Datuk Naim Mohamed berkata, pelumba negara telah mempamerkan peningkatan prestasi walaupun Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) sebelum ini memberi perhatian kepada acara trek.

Pada perlumbaan JM2011, pelumba negara mendominasi dua daripada empat jersi utama dengan pelumba pasukan Terengganu Pro-Asia Cycling Team (TSG), Mohd Hariff Salleh, mengekalkan jersi Hijau selaku 'Raja Pecut' dalam kesemua enam peringkat saingan.

Manakala pelumba kebangsaan Muhammad Adiq Hussainie Othman pula merampas jersi Merah (Raja Bukit) pada peringkat terakhir.

Naim, yang juga Naib Presiden PKBM, berkata pencapaian pelumba tempatan adalah petanda baik mengenai kemajuan program pembangunan acara lebuh raya.

"Perlumbaan Jelajah Malaysia perlu diteruskan kerana saya percaya pelumba tempatan akan lebih menyerlah dan lebih ramai bakat baru dapat digilap," katanya.

Menurutnya, daripada 62 pelumba Malaysia yang mengambil bahagian pada edisi kali ini, hanya 21 pelumba gagal menamatkan saingan mereka.

Selain itu, katanya, walaupun penganjuran JM2011 boleh dikatakan sederhana dengan kekangan kewangan tetapi ia berjaya menarik penyertaan yang tertinggi dalam sejarah penganjurannya.

"Pada awalnya kita (PKBM) agak kuatir kita tidak berupaya untuk meneruskan kesinambungan penganjuran Jelajah Malaysia sebab kekurangan penajaan. Namun perjalanan perlumbaan masih tetap dapat diteruskan dengan baik," kata Naim.

Perlumbaan jelajah berbasikal tertua itu menarik penyertaan 30 pasukan yang merupakan pertambahan 10 pasukan berbanding tahun lepas.

Mengenai rungutan pelumba mengenai hadiah wang tunai keseluruhan berjumlah RM180,000, Naim berkata PKBM akan meningkatkan jumlah hadiah wang tunai itu jika pelumba Malaysia mampu membuktikan mereka setanding pelumba pasukan luar negara.

Menurutnya, kriteria hadiah wang tunai itu bukan keutamaan dan tumpuan perlumbaan dikhususkan kepada aspek penganjuran, penyediaan kemudahan, penginapan, logistik dan keperluan teknikal. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain