TSG Sertai Kejohanan Tour De Mumbai 2011 - Sukan | mStar

TSG Sertai Kejohanan Tour De Mumbai 2011

KUALA TERENGGANU: Selepas Le Tour de Langkawi (LTdL), pasukan lumba basikal profesional Terengganu - Terengganu Pro-Asia Cycling Team (TSG) akan menyertai Tour De Mumbai, India pula.

Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif TSG Ibni Amin Busu berkata kejohanan selama dua hari mulai 11 Feb itu akan melibatkan dua peringkat iaitu di Nashik sejauh 170km dan Mumbai 108km.

"Kejohanan yang kita sertai ini merupakan trek yang landai, tidak berbukit dan ia amat sesuai dengan pelumba-pelumba pecut," katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan bendera kepada pasukan TSG di sini pada Rabu.

Ibni Amin berkata TSG menyenaraikan seramai enam orang pelumba untuk menyertai kategori elit dan bawah 23 tahun pada kejohanan yang dianggap lebih berprestij daripada LTdL itu.

Mereka ialah Yusrizal Usoff, Muhamad Faiz Syarifuddin Abdul Kadir, Nur Amirul Fakharuddin Mazuki, Muhammad Shobry Abdullah, Mohd Nor Umardi Rosdi dan Motoi Nara.

Kesemua pelumba itu tidak diturunkan ketika TSG menyertai LTdL, katanya.

Katanya TSG tidak meletakkan sasaran yang tinggi pada kejohanan itu, hanya sekadar untuk memberikan pendedahan bagi menimba pengalaman.

Mengikut maklumat, beliau berkata lebih 20 pasukan dari Asia yang rata-rata membariskan pelumba-pelumba ternama dijangka akan mengambil bahagian dalam kejohanan bernilai US$50,000 itu.

Ibni Amin berkata kejohanan anjuran Maharashtra Tourism Development Corporation diadakan sempena tahun pelancongan kerajaan Maharashtra.

Katanya TSG dijemput menyertai kejohanan itu kerana pasukan itu telah mendaftar nama di Union Cycling International (UCI).

Beliau berkata TSG juga banyak menerima jemputan daripada pengelola-pengelola luar sepanjang 2011, tetapi belum diputuskan oleh jawatankuasa pengurusan TSG.

Yang pasti, katanya TSG akan menyertai Kejohanan Jelajah Malaysia yang akan diadakan bulan depan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Hasli Berazam Ke Sukan Olimpik London

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain