UMS Menang Enam Emas, Enam Perak, Lima Gangsa Di SIIF 2010 - Sukan | mStar

UMS Menang Enam Emas, Enam Perak, Lima Gangsa Di SIIF 2010

KOTA KINABALU: Universiti Malaysia Sabah (UMS) berjaya membawa pulang enam pingat emas, enam perak dan lima gangsa yang dimenanginya dalam Pertandingan Rekacipta Antarabangsa Seoul (SIIF) 2010, baru-baru ini.

Dua belas penyelidik yang diketuai Timbalan Naib Canselor UMS (Penyelidikan dan Inovasi) Prof Dr Rosnah Ismail menampilkan 17 rekaan dan inovasi di pertandingan itu.

"Rekaan yang kami hantar untuk pertandingan itu adalah antara rekaan yang berjaya memenangi beberapa pertandingan di peringkat universiti dan nasional," katanya.

Pameran dan pertandingan antarabangsa itu berjaya menarik penyertaan dari 36 negara, yang meampilkan 651 rekaan.

Lapan institusi pengajian tinggi awam Malaysia, dan dua pertubuhan penyelidikan kerajaan, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (Mardi), serta Agensi Nuklear Malaysia turut mengambil bahagian dalam pertandingan itu.

"Kami dalam proses untuk mengenal pasti rakan perniagaan dengan kerjasama sektor industri untuk mengkomersilkan rekaan dan inovasi kami bagi menjana pendapatan buat universiti," kata Rosnah.- BERNAMA

Artikel Berikut

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain