Penganjur Ironman Langkawi Minta KBS Ambil Alih Kejohanan - Sukan | mStar

Penganjur Ironman Langkawi Minta KBS Ambil Alih Kejohanan

LANGKAWI: Penganjur kejohanan Ironman Malaysia Triathlon Langkawi berharap Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dapat mengambil alih penganjuran kejohanan tersebut tahun depan dan seterusnya berikutan masalah kewangan yang mereka hadapi.

Pengarah kejohanan, A. Chandrakumanan berkata perbincangan dengan pihak KBS akan dibuat secepat mungkin.

"Surat permohonan kepada KBS akan dikemukakan dalam masa terdekat ini," katanya, Ahad.

Beliau berkata langkah itu dibuat kerana syarikat Ironman Malaysia Sdn Bhd, selaku penganjur kejohanan ketiadaan sumber kewangan untuk mengendalikan kejohanan sebesar itu.

"Setiap penganjuran kejohanan yang memasuki edisi ke-11 tahun ini melibatkan perbelanjaan keseluruhan sebanyak RM3 juta termasuk penyediaan hadiah, penginapan pegawai tugas, makanan dan minuman," katanya.

Chandrakumanan berharap KBS akan menimbang untuk mengambil alih kejohanan yang memberi manfaat besar dalam mempromosikan negara ke mata dunia.

Beliau berkata dianggarkan antara RM20 juta hingga RM30 juta pulangan diperolehi daripada kejohanan itu.

Katanya pendapatan diperolehi daripada penyertaan atlet dari segi pembelian tiket penerbangan, penginapan hotel, makan minum dan pengangkutan darat.

Beliau juga berkata kejohanan edisi ke-12 yang dijadual pada 27 Februari depan besar kemungkinan dipinda kepada suatu tarikh lain.

Ironman Langkawi mengandungi tiga disiplin iaitu berenang sejauh 3.8 kilometer, berbasikal 180.2 kilometer dan larian sejauh 42 kilometer.

Langkawi menjadi antara lokasi pusingan kelayakkan sebelum ke Kejohanan Dunia di Kona, Hawaii.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Pasukan Kuala Lumpur Pertahan Gelaran Juara

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Sufi selamat bergelar suami Nurulain

Timbalan menteri di JPM meninggal dunia