Pendaftaran Dibuka Bagi Perlumbaan Honda One-Make 2011 - Sukan | mStar

Pendaftaran Dibuka Bagi Perlumbaan Honda One-Make 2011

Pengurus pasukan Honda Racing, Rodney Peh.
Pengurus pasukan Honda Racing, Rodney Peh.

TIRAI Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS 2010 baru saja berlabuh di Pulau Pinang minggu lepas dengan menyaksikan pelumba muda, Mohd Hafizuddin Azahar ditabalkan selaku juara baru Honda ikon 2010.

Sekalipun, perjalanan untuk menghampiri musim baru 2011 masih jauh, namun saingan perlumbaan Honda one-make kini telah pun dibuka bagi mencari lebih ramai bakat baru di masa depan. Perlumbaan Honda One-Make merupakan siri kelima tahun depan dengan Honda Boon Siew Sdn Bhd merupakan penggerak utama perlumbaan ini dalam siri Kejuaraan Cub Prix tanahair.

Namun bagi saingan musim depan, sesuatu yang hebat dan besar menanti buat 20 pelumba berpotensi yang terpilih.

Objektif untuk memberi peluang bakat muda dalam dunia perlumbaan di tanahair masih sama namun perlumbaan Honda one-make merupakan langkah terbaik untuk para pelumba memulakan karier permotoran mereka bersama salah satu dari jentera pengeluar terbaik dalam industri motosikal. Para pelumba baru tidak sekadar diberi asas seperti sesi latihan namun berpeluang menandatangani kontrak perlumbaan selama semusim dalam saingan Honda one-make.

Selain itu, tiga pelumba terbaik dari kedudukan keseluruhan turut memiliki peluang untuk menjadi anggota baru bagi pasukan Honda Racing musim 2012.

Pengurus pasukan Honda Racing, Rodney Peh berkata, bagi perlumbaan Honda one-make musim depan, ia merupaka satu-satunya platform yang terbaik untuk memulakan karier perlumbaan sebagai pelumba professional .

“Empat tahun sebelum ini, perlumbaan Honda one-make dijadikan satu pentas untuk mengasah bakat pelumba muda namun mulai musim depan, kami akan membawa sedikit perubahan dengan menawarkan peluang buat tiga pelumba teratas bersama Honda Racing namun mereka perlu menjalani beberapa proses sebelum pengurusan Honda membuat keputusan.

"Kami mahu terus mengasah bakat muda ini dan berharap dalam masa terdekat, kami mampu menjadikan mereka (pelumba muda) ini juara dunia di masa depan,” ujar Rodney.

Katanya ini memberi peluang kepada pelumba yang baru berjinak-jinak memulakan karier perlumbaan mereka. Saya menyeru keluarga yang berminat tampil memberi sokongan terhadap minat anak mereka terhadap karier pemotoran dengan mendaftarkan nama anak mereka pada sesi pemilihan.

Terdapat dua sesi pemilihan dilakukan, satu pada awal Januari ini dan satu lagi pada Februari.

Perlumbaan Honda one-make terbuka kepada semua rakyat Malaysia berusia antara 13 hingga 16 tahun yang memegang lesen perlumbaan kelas ‘C’ dari AAM.

Bukan itu sahaja namun mereka yang berminat perlu mempunyai ketinggian minimum 150 sentimeter dan mempunyai berat badan minimum dari 50 kilogram sebelum disahkan pendaftaran mereka.

Mereka yang berminat untuk menyertai perlumbaan Honda one-make race bolehlah menghubungi Safe Aim Mutual Sdn Bhd di 03-8733 8787 untuk mendaftarkan nama. Tarikh tutup pendaftaran pada 17 Disember 2011 (Jumaat) dan pengurusan Honda akan menghubungi peserta yang disenaraikan.

Artikel Berikut

Skuad Rajagobal Mara Ke Separuh Akhir

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain