Pemain Liga M'sia Boleh Digantung Jika Lompat Pasukan Tanpa Kebenaran - Sukan | mStar

Pemain Liga M'sia Boleh Digantung Jika Lompat Pasukan Tanpa Kebenaran

PETALING JAYA: Pemain bola sepak Liga Malaysia berhadapan risiko digantung satu musim perlawanan jika mereka bertindak melompat ke pasukan lain tanpa kebenaran persatuan yang mereka wakili sebelum itu.

Pengerusi Jawatankuasa Status Pemain Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Datuk Takiyuddin Hassan berkata, perkara itu penting dijadikan sebagai peringatan kepada pemain kerana syarat tersebut termaktub dalam surat perjanjian dengan terma dan syarat yang wajib dipatuhi.

"Namun setakat ini FAM belum menerima sebarang bantahan kerana kita belum menerima pendaftaran pasukan negeri dan kelab-kelab yang tarikh tutup penyertaan dalam Liga Super dan Liga Premier ialah 15 Disember ini.

"Jika terjadi, kita akan siasat dahulu sama ada persatuan dan pemain mengikuti segala prosedur atau tidak," katanya pada sidang akhbar mengenai perlawanan akhir Piala Emas Raja-Raja, di Wisma FAM di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas perasaan tidak puas hati beberapa pasukan dalam Liga Super dan Liga Perdana selepas beberapa pemain yang masih mempunyai ikatan kontrak dengan mereka, meninggalkan persatuan tersebut untuk beralih arah mewakili pasukan lain musim depan.

Takiyuddin berkata, dalam kontrak pemain bola sepak tempatan yang dikeluarkan oleh FAM, pemain yang bermain dalam pasukan Liga Super atau Liga Premier masing-masing wajib menurunkan tandatangan mereka.

"Ini kerana salah satu peruntukkan kontrak untuk pemain adalah membenarkan pasukan negeri melanjutkan kontrak pemain," katanya.

Beliau yang juga ahli exco FAM berkata pasukan negeri dibenarkan mengeluarkan kontrak baru bermula tiga bulan dari tarikh tamat kontrak asal pemain dengan memberikan notis kepada pemain tersebut untuk melanjutkan tempoh kontrak permainannya.

"Persatuan juga perlu meletakkan tangga gaji dan elaun pemain dalam kontrak tersebut dan seandainya pemain bersetuju atau tidak, mereka perlu menurunkan tandatangan dalam surat tersebut dan kembalikan ia kepada persatuan dalam masa 14 hari dari tarikh surat itu dikeluarkan," katanya.

Takiyuddin menambah, jika pemain tidak membalas dalam tempoh tersebut, perjanjian itu akan terus berkuat kuasa, iaitu kontrak sedia ada bersambung.

"Dalam perjanjian ini telah dituliskan, jika dua bulan terakhir pihak pasukan tidak memberi kontrak baru itu kepada pemain, barulah mereka bebas untuk berunding dengan pasukan lain," katanya.

Mengenai kejohanan Piala Emas Raja-Raja, beliau yang juga Presiden Persatuan Bola Sepak Melayu Malaysia (PBSMM) berkata perlawanan akhir antara Kelantan dengan Kedah akan berlangsung di Stadium Sultan Muhammad ke-IV pada Sabtu ini.

"Kelantan pada kali ini dipilih sebagai tuan rumah kerana Kedah menjadi hos perlawanan pada tahun lepas ketika menentang Perlis," katanya.

Beliau berkata, harga tiket ialah RM15 untuk dewasa, RM10 untuk remaja bawah 18 tahun dan RM5 untuk kanak-kanak bawah 12 tahun.

"Kita masih mengekalkan hadiah mengikut tahun lepas dengan johan akan membawa pulang sebanyak RM30,000 dan naib johan akan membawa pulang RM15,000," tambahnya lagi.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain