Bola Tampar Pantai Taruh Harapan Mara Ke Suku Akhir Di Guangzhou

KUALA LUMPUR: Skuad bola tampar pantai lelaki dan wanita negara menaruh harapan untuk mara ke saingan suku akhir pada temasya Sukan Asia di Guangzhou, China walaupun bakal berdepan tentangan hebat dari beberapa pasukan termasuk tuan rumah.

Bagi Rafi Asruki Nordin yang bergandingan dengan Khoo Chong Long, peluang mara ke suku akhir satu pencapaian yang tinggi memandangkan saingan Sukan Asia adalah sukar kerana berdepan dengan pasukan hebat seperti China, Kazakhstan, Indonesia dan Jepun

Bercakap kepada Bernama di sini Rabu, Rafi Asruki, 23, berkata meskipun faktor fizikal adalah antara faktor penentu dalam sesuatu kemenangan namun ia juga bergantung kepada prestasi pada temasya itu.

"Pesaing luar rata-rata memiliki ketinggian yang lebih tinggi dari kami namun itu bukan penghalangnya kerana kami yakin tetap akan memberi saingan," katanya.

Sebaliknya kata Rafi Asruki, kelemahan utama skuad negara ialah ketiadaan pengganti sekiranya salah seorang pemain mengalami kecederaan.

Katanya berkata pencapaian terbaik skuad bola tampar negara ialah meraih pingat gangsa ketika beraksi pada Sukan SEA di Korat (2007) dan Vientiane (2009).

Selain Rafi Asruki dan Chong Long, cabaran bola tampar pantai negara di temasya yang berlangsung dari 12 hingga 27 November itu turut digalas dua pemain wanita iaitu Beh Shun Ting dan Luk Teck Hwa.

Skuad dibimbing jurulatih Sham Sai Mon. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Skuad Rajagobal: Tipis Tapi Berharap

Artikel Berikut

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Duduk rumah, pesan online, kami hantar order! Jom semak senarai servis makanan di kawasan sekitar anda

SEPANJANG tempoh PKP, orang ramai digalakkan membuat pembelian secara dalam talian.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain