Ahmad Shabery Kesal Laporan Tidak Tepat - Sukan | mStar

Ahmad Shabery Kesal Laporan Tidak Tepat

KUALA TERENGGANU: Menteri Belia dan Sukan Datuk Ahmad Shabery Cheek melahirkan kekesalan terhadap laporan tidak tepat sebuah akhbar tempatan berhubung ganjaran yang bakal diterima atlet cemerlang Sukan Komanwel ke-19 di New Delhi baru-baru ini.

Beliau berkata kementerian tidak pernah mungkir janji kepada atlet dalam isu melibatkan skim hadiah kemenangan iaitu ganjaran RM80,000 untuk pemenang pingat emas, RM40,000 (perak) dan RM20,000 (gangsa).

"Laporan akhbar itu dibuat seolah-olah kita mungkir janji kepada atlet. Ini (pemberian ganjaran) satu perkara yang tidak akan disentuh atau dimungkiri langsung.

"Jangan timbulkan seolah-olah kita cuba untuk mengelak, walaupun jumlah yang akan diberi selepas Sukan Komanwel baru-baru ini, besar iaitu mencecah RM2.3 juta," katanya kepada pemberita di sini, Sabtu.

Ahmad Shabery berkata jurulatih dan persatuan yang bertanggungjawab menghasilkan atlet berprestasi cemerlang pada temasya sukan itu juga akan menerima habuan masing-masing.

Beliau berkata kabinet sendiri telah bersetuju dengan jumlah yang dijanjikan dan majlis penyerahan ganjaran tersebut akan diadakan di bangunan Parlimen.

Ahmad Shabery berkata pihaknya hanya akan mengkaji kemungkinan jumlah ganjaran itu akan ditambah, memandangkan skim berkenaan telah agak lama.

"Kita juga perlu lihat dari segi negara lain. Jika dibandingkan, jumlah (ganjaran yang) kita berikan adalah antara yang terbesar di dunia.

"Kita juga telah naikkan jumlah hadiah kepada mereka yang berjaya di peringkat Sukan SEA. Kita dapati bahawa kita perlu sesuaikan dengan apa diberi oleh negara jiran kepada atlet mereka," katanya.

Kontinjen negara ke Sukan Komanwel 2010 berjaya mengutip 12 pingat emas, 10 perak dan 13 gangsa.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Tuan Rumah Sedia Infrastruktur Mesra OKU

Artikel Berikut

Akademi Bola Sepak Akan Dibina Di Kuantan

Artikel Berkaitan

Artikel Lain